De winter is nog in volle gang. De natuur is stil. De bomen zijn kaal, zaadjes liggen diep verscholen in de grond.

Ook de dieren zijn nog in winterslaap. Alles is in rust. Het weer is koud.

 

Hier dankt de IJsmaan zijn naam aan. In sommige landen zullen Wolven hun hongerige huil laten horen. Zo ontstond de benaming Wolfsmaan. Rustig koud weer kan worden afgewisseld met winterse buien. Het is een tijd van afwachting, rust en bezinning. Het normale dagelijkse leven gaat zijn gewone gang, hier en daar misschien onderbroken door sneeuwpret of de mogelijkheid om te schaatsen.

De thema’s van deze volle maan: Diepgang en reiniging

Weet jij jouw goede voornemens nog voor het nieuwe jaar? Of heb je ze alweer naar de prullenbak verwezen? Sta er eens opnieuw bij stil wat je wensen en dromen voor het nieuwe jaar waren. Het is belangrijker één bepaalde zaak uit te diepen dan vele dingen oppervlakkig te benaderen of af te handelen. Probeer jouw aandacht daarom te richten op zaken die kiemkracht hebben. Wat je aandacht geeft groeit. Verspil je energie dus niet met bezigheden die nergens toe leiden of niet uitvoerbaar zijn. 

Een goede voorbereiding is belangrijk voor een gerichte aanpak. Gebruik de rust van het moment om je te verdiepen in jouw gekozen droom. Lees erover, denk erover na. Neem de tijd om meerdere opties na te gaan. Soms is een omweg effectiever dan de kortste route. Het lopen van een labyrint kan helpen om je hier bewust van te worden. Welk pad kies je? Welke zijwegen sla je over?

Om de kracht van deze volle maan optimaal te benutten kun je jezelf en je woning reinigen. Voel jij de aandrang om met een bezem door je woning te gaan? Leef je uit. De energie van de volle maan zal je erbij helpen.

De Lijsterbes

De lijsterbes bloeit in mei in brede, witte bloemtuilen die sterk geuren. Hij draagt ronde, oranjerode vruchten. De boom wordt lijsterbes genoemd omdat lijsters en andere vogels dol op de bessen zijn. De plant zorgt voor een goede voedselvoorziening voor vogels omdat de boom lange tijd bessen draagt. In het Engels wordt de boom rowan genoemd. Dat stamt af van het sanskrietwoord runa wat tovenaar betekent. De boom wordt ook wel witch wood oftewel heksenhout genoemd. De boom werd geassocieerd met dood en wedergeboorte en daarom vaak op kerkhoven geplant. De lijsterbes kan je helpen om het contact met de goden te versterken. Hij nodigt uit tot spirituele diepgang en meditatie. Enerzijds de voedselvoorziening voor vogels in een koude wintertijd. Anderzijds de diepgang in het gebed. Zo weerspiegelt de lijsterbes de thema’s van de IJsmaan.

Welke zaden ga jij zaaien?

Stop ze diep in de donkere aarde, veilig beschut tegen vorst en kou. In afwachting van warmer weer en de komst van het voorjaar. Zo kun je ook jouw dromen en verlangens koesteren en bewaren.

 

Ben jij al een plan aan het voorbereiden?

 

 

Deel en inspireer anderen