Ieder mens wil geliefd zijn. Ieder mens wil gehoord worden. Ieder mens wil gezien worden. De paradox van geluk en lijden, een perspectief van Damiaan Denys.

Er is iets geks aan de hand. Westerse landen behoren al jaren tot de gelukkigste landen ter wereld. Nooit eerder was de welvaart hoger, rijkdom groter en levenskwaliteit beter. Ze staan aan de top van de wereld op het gebied van onderwijs, leefomgeving, gezondheid, veiligheid en welzijn. 

Toch lijden vier op de tien mensen in hun leven aan een psychische stoornis en ondergaan in Nederland jaarlijks een miljoen mensen een behandeling voor psychische klachten. 

Zijn we onszelf of zijn we aangepast aan onze omgeving, ouders, voorouders?

We zijn op zoek naar onze ware identiteit waarin trauma’s worden opgespoord om bevrijd te worden van angsten trauma’s. Van niet niet meer  overleven maar leven.

Bewust vanuit onze kern een geliefd mens zijn, gezien en gehoord worden. Dát is waar het in essentie om gaat. 

Oprechte betrokken aandacht tonen en geven. Maar is daar voldoende ruimte voor bij onszelf? Moet je daarvoor niet eerst op zoek gaan naar je ware identiteit? Willen we een ander proberen te helpen dan zullen we eerst zelf vrij, of in ieder geval bewust,  moeten zijn van eigen trauma’s en angsten in het eigen leven. 

Op die manier lukt het er ten volle te zijn voor die ander. Deze staat is overigens ook – misschien wel juist – van belang voor zorg professionals. 

Leven in plaats van overleven in een wereld waarin ieder zich gezien geliefd en gehoord mag voelen is dat wat nu ontbreekt? Zullen we daarin omzien en de ander daarbij helpen?

We zijn welvarender, maar mentaal zieker dan ooit. We zijn gelukkiger, maar lijden meer dan ooit. Hoe kunnen we deze paradoxen begrijpen? 

Verwachten we te veel van het leven? Brengt welvaart meer ongeluk? Waarom faalt de mentale zorg? Kunnen we nog gezond en normaal lijden? Zijn onze verwachtingen te hoog? Mogen we nog menselijk zijn? 

De ervaren Professor of Psychiatry Damiaan Denys schrijft hierover in zijn boek Het tekort van teveel van het teveel. 

Wil je zijn boek lezen? Je vind het hier: