Iedere ochtend zou als een zaterdagochtend moeten zijn! De meeste mensen vinden dit moeilijk om te geloven.

Een doordeweekse dag begint bij de meeste mensen hectisch. Het ontbijt moet worden klaargezet, de kinderen moeten naar school en zelf moet men op tijd naar het werk.

 

Een vrije zaterdagochtend is juist ontspannen. Er is tijd om rustig vooruit te kijken en plannen te maken voor de rest van de dag. Het is een goed idee om dit contrast te verminderen en natuurlijk niet door op de zaterdag ook te gaan rennen en vliegen. Wat zijn de belangrijkste elementen van een gangbare ochtend?

Ontwaken

Miljoenen mensen negeren het belang van uitgerust wakker worden na een goede nachtrust. Ze stellen het naar bed gaan zo lang mogelijk uit en liggen of zitten dan ook in bed nog met een smartphone of een spannende tv serie. Als je jezelf de broodnodige slaap ontzegt heeft dat negatieve consequenties voor je balans en je lichamelijke gezondheid. Je hersenen blijven voortdurend sloom en krijgen de kans niet om volledig alert te zijn. Dit kan hormonale disbalans tot gevolg hebben. Bijvoorbeeld de hormonen die je hongergevoel reguleren wat de oorzaak van snaaien kan zijn. Je probeert met extra suiker (of cafeïne) die disbalans op te heffen wat het probleem alleen maar vergroot.

Ontbijt

We hebben allemaal geleerd dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is. Dit is voornamelijk belangrijk bij opgroeiende kinderen. Maar deze gedachte wordt langzamerhand achterhaald. Steeds meer mensen zien het voordeel van een dieet waarbij ze niets eten tussen het avondeten en de lunch van de volgende dag. Het idee is dat je spijsvertering hier op den duur voordeel van heeft. In ieder geval is het belangrijk dat je geen suiker of teveel vet eet. Eet iets dat weinig calorieën bevat. Een toast of een beker melk, koffie of thee is misschien alles wat je nodig hebt. Of maak een smoothie. Om erachter te komen wat voor jouw het beste werkt kun je je energieniveau in de gaten houden. Als je energie keldert is het hoogstwaarschijnlijk tijd om iets te eten. Maar voor de meeste mensen duidt te weinig energie op slaapgebrek en niet op te weinig voeding.

Tijdschema’s

De meeste mensen proberen om s’ochtends zoveel mogelijk taken in zo weinig mogelijk tijd te proppen. Dit is het tegenovergestelde van hoe een schema eruit zou moeten zien. Een goed schema is de start van een ontspannen dag waarin jij je prettig en “in control” voelt.  Bedenk wat jij s’ochtends allemaal moet doen. Trek 1.5 uur uit voor de start van je dag, dus tussen de tijd van opstaan en de tijd dat je de deur uit moet. Dit zou voldoende moeten zijn om bijvoorbeeld een ochtendmeditatie, of lichamelijke oefeningen, aan het schema toe te voegen.  Doe in ieder geval iets waardoor jij je balans vindt om de dag te beginnen.

De dingen die extra druk op je uitoefenen zou je moeten terugbrengen tot het minimum. Dus begin je werk pas als je op je werk bent. Begin bijvoorbeeld niet alvast met mailtjes beantwoorden terwijl je tegelijkertijd je kinderen de deur uit helpt.

De ochtend gaat over vernieuwen

Als je ruimte maakt voor dit thema zullen hectische ochtenden binnenkort tot het verleden behoren. Een gelukkig leven is opgebouwd uit gelukkige dagen. Stel je geluk niet uit tot later, maar zorg voor de ingrediënten van een gelukkige dag. Ga te rade bij jezelf en overleg met jouw familie om te bekijken hoe jullie ochtenden meer op de zaterdagochtend kunnen lijken.

 

Heb jij ook moeite met de hectiek van de ochtend? Wat is jouw oplossing?

Deel en inspireer anderen