Misschien ken je de uitdrukking wel: “Hoe meer de dingen veranderen, hoe meer ze gelijk blijven. Een uitspraak van Aristoteles.

Aristoteles, een beroemde filosoof, was ervan overtuigd dat het universum voortdurend in beweging is. Altijd in verandering, altijd evoluerend. Maar tegelijkertijd is er iets dat altijd gelijk blijft.

 

Hij definieert dit als jouw unieke hoogste potentieel. Aristoteles geloofde dat alles op deze planeet zijn eigen entelechie bezit. Hij legde dat zo uit: ”Het vermogen bezitten om te groeien naar het hoogst potentieel dat in jezelf opgeborgen ligt.”

Entelechy is een vitale kracht dat een organisme motiveert en begeleid naar zijn hoogste zelfvervulling.

Neem bijvoorbeeld een grote en dikke eikenboom. Zijn reis naar die gigantische grootte ontstond vanuit een klein eikeltje. Natuurlijk moet dat eikeltje door verschillende veranderingen en stadia heen om zijn enorme potentiële grootte te bereiken. Maar dat potentieel is een constante: Die grote eikenboom worden.

Jij zult een eikeltje nooit een geranium, een paraplu of een pizza zien worden.

Volgens Aristoteles is er altijd een reden waarom dingen gebeuren. Jouw ervaringen zijn ontworpen om je te vormen, jezelf te definiëren en hopelijk groei je naar jouw grootste potentieel. Laten we nog eens naar de machtige eik kijken. Als een zware storm hem treft wordt wordt de eik uitgedaagd om een nog sterkere en machtiger boom te worden. De eik buigt intuïtief mee met de sterke stormwinden en ontwikkelt daardoor sterkere wortels en stevige takken. De storm is uiteindelijk het beste dat de eik kan overkomen, omdat het de eik helpt richting zijn grootste potentieel.

Jij kunt ook gebruik maken van tegenspoed om jouw grootste zelf te worden. Hoe?

Je kunt je afstellen op je innerlijke bewustzijn. Een unieke menselijke, geweldig bloembed. Als je voortdurend ervoor kiest om jezelf erop af te stemmen zal het je de kracht geven om te groeien naar je hoogste potentiële zelf. Je zult ontdekken dat je in staat bent om in te zien hoe en waarom je moet meebewegen met stormachtige winden in plaats van boos weerstand te bieden aan de dingen die het leven over je heen blaast. 

Bijvoorbeeld:

Weet jij nog een vervelende gebeurtenis die je hebt meegemaakt? Je kunt ervoor kiezen om het liefdevol te herdopen: ”Die ervaringen die leidde tot de inzinking die leidde tot de doorbraak.” Met andere woorden, wat in eerste instantie slopend, frustrerend en pijnlijk lijkt kan met behulp van je bewuste innerlijke kracht een enorme groeikans zijn en een doorbraak teweegbrengen.

Volgens Aristoteles zijn er redenen voor alles wat jouw overkomt en wat je meemaakt. Dat is om je de kans te bieden om je miraculeuze innerlijke groeikracht te ontdekken die je helpt om sterker en hoger te groeien richting je hoogste mogelijke zelf. 

Hier is het grote nieuws:

Jij bent op weg naar een gelukkiger leven als je voortdurend kiest om gebruik te maken van je innerlijke bewustzijnsbron en je levensdoel in gedachten houdt. Groei richting je hoogste potentieel. Natuurlijk is er altijd de verleiding om jezelf af te sluiten, op te geven, bittere gevoelens te koesteren, spijt, depressief, zelfdestructief en antisociaal. 

Als je die verleiding voelt, denk dan bijvoorbeeld aan de film met een onbewuste zielloze zombie, die miserabel rondliepen en al het geluk van de levende bezielde mensen opaten. Met een hap veranderde de bezielde mens in een zielloze zombie.

Als je daaraan denkt zul je sneller kiezen om niet in zo’n zombie te veranderen, alleen omdat je er door een werd gebeten. De enige weg om te overleven is om je innerlijke bewustzijn aan te spreken. Bekijk de situatie liefdevol en zie welke groeikans er voor jou naar voren komt.

Om jouw hoogste potentiele zelf te worden hoef je dus alleen maar te kiezen voor je bewuste innerlijk en te focussen op de lessen die je worden getoond over hoe je kunt groeien richting jouw hoogst potentiële zelf.

Feiten:

  • Slechte dingen en slechte mensen komt iedereen tegen op deze planeet.
  • Je hebt niet altijd de controle over wat er in je leven plaatsvindt. Het leven is een mengeling van vrije wil met bestemming.
  • Vrije wil geeft je de keuze om gebruik te maken van je innerlijke bewustzijn en te groeien richting je hoogst potentiële zelf. Daardoor kun je kiezen om al je pijn in kansen te veranderen en jouw kwelgeesten in je mentoren. Verander al je worstelingen in waardevolle lessen die je helpen groeien.

Dus als je problemen tegenkomt, denk dan aan Aristoteles en vergeet ook die zombies niet. Je innerlijke bewustzijn is de meest prachtige en wonderbaarlijke oplossing. Geloof je innerlijke entelechy en geloof in het unieke pad van jouw ziel.

 

Wat helpt jou om de bron van innerlijke kracht te ontdekken?

 

 

Deel en inspireer anderen