Al vroeg in ons leven leren we wat goed en wat fout is. Hierdoor beoordelen we dat jij als mens goed of fout bent door je acties of je eigenschappen. Dit heeft invloed op heel veel dingen, vaak ook zonder dat we er direct erg in hebben.

Als we goede cijfers op school halen, zijn we ‘goed’. Als we een mooi lichaam hebben, zijn we ‘goed’. Hebben we een goede baan, dan zijn we ‘goed’. Maar bepaalt dat wel echt wie of wat we zijn? De definitie van een mooi lichaam verschilt heel erg per cultuur. En is iemand die werkeloos is geworden ‘fout’? Het is niet zo zwart-wit.

Veel is slechts een mening of oordeel. Dus wat als we goed en fout eens loslaten, maar de dingen meer zien als een gegeven. Probeer eens te kijken vanuit een ‘interessant standpunt’ of ‘interessante mening’. Haal de lading, die erop zit, eraf. Wat doet dat voor jouw zelfbeeld en zelfvertrouwen en de mogelijkheden die jij dan opeens hebt? Ik heb een groot lijf, oké. Wil ík dat veranderen? Interessant standpunt dat ik mezelf minder waard vind nu ik werkeloos ben. Interessante mening dat jij vindt dat ik dit anders moet aanpakken.

Natuurlijk zijn bepaalde dingen wel of niet zo handig, maar is het goed of fout? Tenslotte leer je van je fouten, dus is het goed om fouten te maken! Dus wat is goed of fout? Een mening?!

Kijk eens wat er nu gebeurd zonder goed en fout, en wat er kan veranderen…….