Je hebt vast weleens opgemerkt dat gapen besmettelijk is. Je begint te gapen nadat je het iemand anders hebt zien doen.

Volgens nieuw onderzoek komt dat niet per se door een gebrek aan slaap. In plaats daarvan kan het een teken van empathie zijn. Besmettelijk gapen, zoals het genoemd wordt, is al een uitgebreid onderzocht fenomeen.

 

Gapen is besmettelijk, voor vrouwen dan voor mannen. Maar hoe zit dat nou?

Moet jij al gapen?

Als je begint te gapen door het lezen van dit stuk komt het je waarschijnlijk bekend voor. Ook het schrijven van dit stuk is een gaap-verwekkend karweitje. Toch was er nooit veel bewijs dat aantoonde waarom dit gebeurt.

Onderzoekers aan de universiteit van Pisa in Italië volgden gedurende vijf jaar meer dan 100 vrienden en familieleden. Ze scoorden in het geheim elke gaap die ze zagen. Na analyse van deze gegevens ontdekten ze een interessant patroon.

Wie gapen er meer?

Hoewel mannen en vrouwen ongeveer evenveel gapen als ze alleen zijn, gapen vrouwen vaker nadat ze het bij een ander hebben gezien. Er is niet alleen dit geslachtsverschil, maar mensen gapen ook vaker als ze iemand, waar ze een nauwe band mee hebben, zien gapen.

Volgens de onderzoekers is er steeds meer bewijs dat het besmettelijke gapen een empathie-gebaseerd fenomeen is. Zowel in rolpatronen als geschiedkundig valt op dat vrouwen gemiddeld meer empathisch zijn dan mannen. Op basis van die aanname kan de neiging tot het sneller meegapen van vrouwen worden verklaard.

 

 

Deel en inspireer anderen