Wil jij écht dauwtrappen, dan sta je op Hemelvaartsdag om drie uur ’s nachts op om al zingend met blote voeten door het nog bedauwde gras te dansen. Of draai jij je dan liever nog een keer om in je behaaglijke warme bed?

Hoe oud de traditie van het dauwtrappen precies is, is niet bekend. Vermoedelijk gaat dit gebruik terug tot de Germaanse tijd en hoorde het bij een Meifeest, waarin de opkomst van het nieuwe leven in de natuur werd gevierd. Volgens het volksgeloof uit die tijd had de dauw op bepaalde dagen een magische en genezende kracht. Op Hemelvaartsdag stonden de mensen om 3 uur ’s nachts op en werd er gezongen en op blote voeten gedanst in het bedauwde gras. Dit ritueel zou zuiverend en verjongend werken en aandoeningen genezen.

Nu hoef je natuurlijk niet voor zonsopgang je bed uit, maar door extra vroeg op te staan en er op uit te gaan, maak je van dauwtrappen net even iets anders dan een gewone wandeling. Helemaal als je je daarbij voorneemt om het ontwaken van de natuur bewust te beleven. Vanuit de wetenschap is de heilzame werking van de natuur en wandelen inmiddels ook aangetoond. Genoeg reden dus om in alle vroegte je wandelschoenen aan te trekken en met je knapzak en verrekijker de natuur in te trekken. Houd onderweg je zintuigen open en geniet van het ochtendgloren; zie hoe het diffuse licht van de opkomende zon zich verspreidt, hoor de vogels fluiten, voel de dauwdruppeltjes op het gras en de wind langs je wangen.

En wil je dauwtrappen lijfelijk ondervinden, dan loop je natuurlijk (een stukje) op blote voeten of kies een zogenaamd “blotevoetenpad”. Op diverse plekken in het land zijn speciale wandelroutes voor blote voeten aangelegd, die je voetzolen en zintuigen op verschillende manieren prikkelen. Ook erg leuk om met kinderen te doen. Als je googled op blotevoetenpad vind je er misschien ook een bij jou in de buurt.

Je kunt helemaal mindful in je eentje gaan wandelen, met je gezin of met een groepje gelijkgestemden in alle vroegte het bos in, kan ook een leuke ervaring zijn.

Staatsbosbeheer en het IVN organiseren speciale dauwtraptochten onder begeleiding van een boswachter of natuurgids. Kijk voor meer informatie op www.staatsbosbeheer.nl/dauwtrappen

Fijne Hemelvaartsdag!