Fotograaf Jimmy Nelson reisde tweeënhalf jaar de wereld over en fotografeerde 35 stammen. Daaruit werd het boek ‘Before They Pass Away’ geboren.

Een visueel naslagwerk voor toekomstige generaties, omdat deze culturen op den duur zullen verdwijnen.

Hoewel Jimmy Nelson zelf aangeeft dat hij niet verwacht dat deze culturen op korte termijn zullen uitsterven heeft hij wel een boodschap. In een interview met Anna van den Breemer van de Volkskrant in 2013 zegt hij het volgende: ‘Voor mijn gevoel zullen deze culturen niet uitsterven.

Wel wil ik aan deze stammen de boodschap overbrengen dat de authenticiteit van hun cultuur dreigt te verdwijnen. Ze zien er zelf namelijk niet de waarde van in. Voor hun gevoel ligt succes in ontwikkeling, zoals in de westerse wereld. Ze zien zichzelf als primitief. Die realisatie zie je steeds meer naarmate ze in contact met anderen komen. Ik wil terug met mijn fotoboek om hen te laten zien dat ze moeten uitkijken.’

Het boek ‘Before They Pass Away’ portretteert op indrukwekkende wijze in meer dan 300 foto’s  traditionele stammen met namen als de Rabari, de Mursi en de Himba. Hij reisde tweeënhalf jaar de wereld over, door 44 landen, met als doel deze culturen vast te leggen voordat ze verdwenen zijn. Het resultaat is verbluffend en je kunt uren zoet zijn met het bekijken van de foto’s, maar ze komen pas echt tot leven met de verhalen die erachter zitten.

Jimmy Nelson

Jimmy Nelson heeft zijn vroege jeugd reizend doorgebracht in Afrika, Azië en Latijns Amerika. Hij moest naar kostschool toen hij 8 was omdat zijn ouders in het buitenland aan het werk waren. Op zijn 16e kreeg hij alopecia totalis waardoor zijn haar uitviel. In 1985 liet hij de kostschool achter zich en ging naar Tibet voor een trektocht.

Gewapend met zijn camera verbleef hij er een jaar. Zijn foto’s trokken de aandacht en hij werd voor verschillende fotoklussen gevraagd, van de Russische inmenging in Afghanistan tot het begin van de oorlog in voormalig Joegoslavië.  Vanaf 2009 begon hij aan zijn meesterwerk ‘Before They Pass Away’.

Wanneer je de kans krijgt hem live te horen spreken moet je die grijpen. Zijn verhalen en manier van vertellen nemen je mee op de reizen die hij maakte en leert je kennismaken met de mensen die hij fotografeerde. Inspiratie en diepgang die lang bij je zullen blijven.

 

Website: Jimmy Nelson

Klik hier als je het boek wilt bestellen.

Deel en inspireer anderen