De natuur zit bomvol met schatten van de aarde. Een daarvan is de Vlierbloesem. Prachtig wanneer die in bloei staat en geurt ook nog eens heerlijk!

Met de Vlierbloesem kun je heerlijke recepten bereiden. Voor eigen gebruik  mag je zomaar een bakje of zakje vol meenemen uit de natuur.

 

De bloesem van de Vlierbloesem is eetbaar

Geen enkele bloesem is zó veelzijdig als de vlierbloesem: de vlierbloesem kan verwerkt worden tot een smakelijke thee, ijsthee, confituur, siroop (voor bij ijs), azijn (voor bij fruitsalade), koekjes, cake, pannenkoekjes, limonade, champagne, wijn, bier, enz.

Je wast de bloesems niet, want uitgerekend het gele stuifmeel op de bloesems geeft de verrukkelijke smaak èn zorgt voor de bubbelvorming in vlierbloesemlimonade en -champagne.

Wil je een bruisend drankje brouwen, verzamel dan bloesems met veel stuifmeel: het stuifmeel zet immers de gisting in gang.

Vlierpannenkoekjes

Om op de meest simpele wijze vlierpannenkoekjes te bakken, haal je een geplukt bloesemscherm door pannenkoekendeeg en leg je het met de bloesems naar beneden in de pan. Het pannenkoekje bakt. Snijd/knip je nu het groene steeltje eraf, dan kun je het pannenkoekje vlot omdraaien.

Koekjes en champagne maak ikzelf volgens de recepten van Maria De Wit: www.harmonycenter.nl/vlierbloesemkoekjes en www.harmonycenter.nl/vlierbloesemchampagne

De bessen

De bessen rijpen vanaf augustus. De pitjies in de bessen bevatten blauwzuur. De bessen worden daarom niet (in grote hoeveelheden) rauw gegeten. Ze worden verwerkt tot siroop, confituur, saus (voor bij vlees), sap (dat evt. tot glühwein kan verwarmd worden), wijn, enz. Van de bessen wordt wel eens gezegd dat ze aansterkend werken bij bloedarmoede.

Medicinale werking van de Vlierbloesem

Zowel vlierbloesems als vlierbessen stimuleren zweten en de weerstand en strijden actief tegen bacteriën, virussen en infecties.

Zowel vlierbloesemtinctuur als vlierbloesem- en vlierbessenthee (van gedroogde bessen, let op dat de bessen tijdens het drogen niet beschimmelen), -sap en -siroop kunnen griep voorkomen, de symptomen ervan minder ernstig maken en de ziekteduur met de helft inkorten.

De bloesems hebben deze bacterie- en virusremmende werking ook bij andere infecties in ons lichaam:

bijvoorbeeld bij:

  • verkoudheden, keelontstekingen, bronchitis;
  • (in iets mindere mate) maagslijmvliesontsteking en darmontsteking: ze zouden hier werkzaam zijn tegen de bacteriën salmonella typhi en shigellose.
  • Ook in de homeopathie en gemmotherapie wordt de vlier bij bovenstaande klachten gebruikt.
  • Zowel bloesems als bessen hebben verder bovendien een lichtjes urinedrijvende werking, zodat ze ook bij bv. reuma kunnen ingezet worden.

Voor uitwendig gebruik

De bloesems:

  • Deppen met vlierbloesemwater kan uitwendige zwellingen en ontstekingen helpen genezen.
  • Spoelen en gorgelen met vlierbloesemthee kan mondslijmvliesontsteking en keelpijn/keelontsteking verlichten.
  • Vlierbloesems hebben een bijzonder weldadige werking op de huid: ze reinigen de huid. Ze verstevigen de huid en voorkomen rimpels. Ze verzachten ruwe, geïrriteerde huid met kloven en/of jeuk. En ze bleken sproeten en de huid. Voor al deze werkingen wordt vooral gebruik gemaakt van vlierbloesemwater. Er kan ook crème van vlierbloesemwater gemaakt worden of vlierbloesemwater kan aan een kleimasker toegevoegd worden. In een aftershave helpt vlierbloesemwater om scheerwondjes te verzachten.
  • Vlierbloesem(zalf) doet ook kneuzingen sneller herstellen.

De bladeren:

  • De bladeren worden vooral uitwendig gebruikt, bv. via een kompres: ze helpen kneuzingen en verzwikkingen sneller genezen.

Veiligheid: is belangrijk

Let bij het oogsten erop dat naast onze gewone vlier er bv. de peterselievlier en de kruidvlier bestaan. De peterselievlier heeft dieper ingesneden bladeren. Bloesems en bessen ervan kunnen zoals die van gewone vlier gegeten/bereid worden. De kruidvlier daarentegen is een giftige vlier.

Gelukkig zijn de gewone vlier en de kruidvlier makkelijk van elkaar te onderscheiden:

  • Zoals de naam al doet vermoeden, groeit de kruidvlier als een kruid: de kruidvlier groeit uit wortelstokken (zoals brandnetel), de stengels blijven zacht en groen, ze verhouten niet en ‘s winters sterft de kruidvlier bovengronds helemaal af. Onze echte vlier is een struik met houtige stengels en blijft in de winter als struik zonder bladeren zichtbaar.
  • De echte vlier bloeit nu, in mei-juni. De kruidvlier bloeit in juli-augustus.
  • Kruidvlier verspreidt tijdens de bloei een onaangename (bittere) geur, terwijl onze echte vlier zoet ruikt.
  • De bessen van de echte vlier hangen omlaag. Die van de kruidvlier staan rechtop.

Zoals altijd geldt: ga niet lichtzinnig met de geneeskracht van kruiden om, maar overleg met je arts, raadpleeg een fytotherapeut of verdiep je in de materie:

  • Vlierbloesem- of -bessentinctuur of een andere kuur van de bloesems of bessen neem je beter niet bij een lage bloeddruk.
  • Door de vochtdrijvende werking kan de elektrolytenbalans verstoord raken. Ga dus niet zelf experimenteren, als je hartmedicijnen, bloeddrukverlagende medicijnen, diuretica, enz. neemt.
  • Een vlierbloesem- of -bessenkuur in combinatie met corticoïden is eveneens niet aan te bevelen zonder opvolging door een arts.

Wist je verder dat…

  • vliegen, muggen en mollen uit de buurt van vlier blijven, omdat ze niet van de geur ervan houden?
  • tuiniers bladeren soms in water koken en het afkooksel over planten gieten als insectenverdrijvend middel?
  • het hout van vlier bij uitstek geschikt is om fluitjes uit te snijden? Zo ontstonden de vlierenfluitjes. Hier zou later het begrip ‘flierefluiter’ van afgeleid zijn.

 

Trek je er lekker op uit om de Vlierbloesem te vinden? Geniet van de natuur!


Bron: Aardebloesem. Een ruimte van waaruit je kunt leren op het ritme van de aarde en zelfvoorzienend te leven. www.aardebloesem.be

Deel en inspireer anderen