Een familiedag, een verjaardag, een bruiloft, een feestdag. Dagen waarop je er niet onderuit kunt met je familie samen te zijn. Stressvol zo’n familiedag? Jazeker! Kun je er wat aan doen? Dat ook!

Een samenkomst met je hele familie kan stressvol zijn. Het risico dat je meegezogen wordt in oude emotionele patronen is groot. Ook al sta je nog zo sterk in je eigen onafhankelijke leven, als je je ouderlijk huis binnenloopt kun je heel snel terugvallen in oude angsten, boosheid en onrust.

 

Onze familieleden kennen ons door en door en weten precies op welke knoppen ze moeten drukken om ons ‘aan te zetten’.

Wat als je het eens anders doet? Niet terugvallen in oude patronen, niet te veel drinken, niet in de verdediging schieten. Maar jezelf versterken door jezelf vol te pompen met compassie en liefde. Vraag jezelf iedere keer af wat je kunt doen om ervoor te zorgen dat de ander en jij je goed blijven voelen en dat je de volgende dag trots op jezelf kunt zijn. 

Zorg dat je je vlucht- of vechtreactie niet de boventoon laat voeren. Voor je reageert op een situatie of opmerking neem je een diepe teug adem en kom je terug bij jezelf, voel de grond onder je voeten en laat de liefde binnen. Liefde voor jezelf en de ander. En laat dat de boventoon voeren. Reageer dan pas op de situatie. Bijt niet van je af en kruip niet in je schulp maar sta in je kracht. Jij mag er zijn!

Duurt het samenzijn langer dan een dag? Blijf je routine in meditatie vasthouden. Meditatie klaart je hoofd op, zorgt voor rust en helpt je te ontspannen. Stressvolle dagen kunnen je leegzuigen waardoor je makkelijker doorslaat. Als jij rust en kalmte uitstraalt zal dit ook uitstralen naar je familie en zal iedereen er voordeel van hebben.

Kijk naar je familie en heb ze lief. Zoek iets positiefs, bijvoorbeeld de aandacht die ze gegeven hebben aan hun kleding of haar, of de manier waarop ze lopen. Het hoeft niks bijzonders te zijn maar laat je liefde vloeien. Zelfs als ze vervelend doen of zijn.

Want dat waar we aandacht aan geven groeit. Je besproeit in je tuin toch ook de planten die waardevol voor je zijn en niet het onkruid. Doe dat ook met je familie. Ze zullen het voelen en de energie zal veranderen in de kamer. 

Dus bereid je voor op je familiebijeenkomst, heb de intentie om liefde te geven en sta in je kracht door ook aan jezelf te denken. Je kunt en hoeft ze niet te veranderen, verander jezelf en kijk wat er dan bij hun gebeurt.

 

Hoe bereid jij je voor op een familiebijeenkomst?

Deel en inspireer anderen