De uitdagingen van november.

De naam November komt van het Latijnse novem, wat “negen” betekent. november was oorspronkelijk de negende maand van het jaar, omdat het Romeinse kalenderjaar tot 153 v.Chr. op 1 maart begon.

 

Samhain is het Ierse en Schots-Gaelische woord voor de maand november. In Wales werd dit feest Calan Gaeaf  genoemd en dit betekent “eerste winterdag” of “vooravond van de winter”. Samhain is het Keltische nieuwjaarsfeest dat begint aan de vooravond rond 31 oktober. Volgens diverse mythen vervaagde met samhain de grens met het Elfenrijk. Deze overgang van enerzijds dromerige sferen en anderszijds naar de aarde getrokken worden is precies de werking die met Patchouli gekregen kan worden.

Patchouli de plant

Patchouli is een inheemse plant van India, Indonesië en de Filipijnen, maar wordt nu ook gekweekt in onder andere China, Maleisië en Zuid-Afrika. Het is een vaste, ruige plant die tot een meter hoog wordt. Het heeft een stevige, harige stengel, geurige donzige bladeren en witte bloemen met een paarsige waas.

De plant heeft insectenwerende eigenschappen en vooral in Azië werd hier gebruik van gemaakt. Bijvoorbeeld door de bladeren te drogen en in de kast tussen de kleding te leggen. Dit beschermde de kleding tegen motten.

De voordelen van de etherische olie patchouli

De essentiële olie wordt gemaakt uit de gedroogde en meestal gegiste bladeren en de bloeiende toppen. De olie is stroperig en heeft een geelbruine kleur. De geur is sterk en zoet/kruidig. Hoe langer de olie bewaard wordt hoe beter hij wordt.

De olie staat bekend als de flower power geur omdat in die tijd velen de geur op hun kleding besprenkelden. Enerzijds is het een kalmerende werking, anderzijds geeft het een seksuele stimulans.

De geur werkt antiseptisch en kan daardoor gebruikt worden tegen allerlei soorten schimmels. Bovendien is de geur insectenwerend. De celvernieuwing wordt gestimuleerd. Dat de olie helpt tegen depressies maakt het tot een perfecte geur voor de donkere novembermaand als winterdepressies op de loer liggen. Daarnaast is de koortswerende en antiseptische werking goed bij heersende griep en verkoudheidsvirussen.

Patchouli olie werkt in op het eerste chakra, het wortelchakra. Dit geeft het een sterk aardende werking en verklaard tevens de seksuele stimulerende werking. Toch geeft de geur ook een dromerige sfeer.

Het is af te raden om de olie te gebruiken tijdens de zwangerschap.

 

Wat zijn jouw ervaringen met deze olie?

 

 

Deel en inspireer anderen