Het voorjaar hangt in de lucht. Als de verwarmende zonnestralen je uitnodigen om deuren en ramen open te zetten kun je de behoefte voelen om je woning uitgebreid schoon te maken: de grote voorjaarsschoonmaak.

Tea tree is de etherische olie bij uitstek om je daarbij te helpen!

Maak zelf je natuurlijke schoonmaakmiddelen, gebruik het om ongedierte te verjagen en ontdek de verfrissende geur en de vele gezondheidsvoordelen van deze etherische olie voor bij de grote voorjaarsschoonmaak: Tea tree.

De theeboom

De theeboom komt vooral voor in het noordoostelijk kustgebied van Nieuw-Zuid-Wales, Australië en wordt ongeveer acht meter hoog. De theeboom behoort tot de Mirtefamilie, net als kruidnagel en guave. Hij heeft naalden en blijft het hele jaar door groen.

Mogelijke voordelen van Tea tree

Tea tree heeft een ontsmettende eigenschap. Het wordt niet alleen gebruikt in schoonmaakmiddelen. Ook bij lichamelijke klachten, waarbij ontsteking een rol speelt, is tea tree een krachtige verdediging.

De olie werkt:

  • pijnstillend 
  • schimmelwerend
  •  stimulerend
  • uitdrijvend 
  • ontstekingsremmend 
  • gaat littekenvorming tegen

Een zalf of massage olie met tea tree olie zou kunnen helpen bij reumatische aandoeningen, zenuwpijn en verstuikingen. Ook worden ervaringen gemeld waarbij de olie verlichting geeft bij huidaandoeningen zoals eczeem, (jeugd)puistjes of een koortslip.

Schoonmaaktips en recepten:

Maak je eigen toiletreiniger door ongeveer 10 druppels olie aan een fles schoonmaakazijn toe te voegen. De azijn ontkalkt, de tea tree olie ontsmet.

Doe een druppel olie achter de oren van je hond of kat (niet meer dan één). Hoewel sommige dieren er niet direct blij mee zijn houdt het vlooien op afstand. Je kunt ook een druppel op de kussens of dekens van je huisdier doen, maar let op of je dier dan nog op die plek wil zitten.

Maak een eenvoudige anti-bacteriële spray door op 1 deel azijn en 3 delen water per 250 ml 5 druppels tea tree olie toe te voegen en dit mengsel in een spuitfles te doen.

Bestrijd hoofdluis door de olie aan je shampoo toe te voegen. Kam na het wassen de haren goed uit met een metalen luizenkam. Preventief een druppel olie achter je oren helpt het krijgen van luizen te voorkomen. Ideaal als er hoofdluis heerst in de klas van je kind.

Als je met wasnoten wilt wassen, maar je houdt niet van de merkwaardige geur, dan kun je 10 druppels tea tree olie (of een andere geur als je dat lekkerder vindt) aan je wasmachine toevoegen. Druppel de olie in het bakje voor de wasverzachter.

Waarschuwing!

Gebruik de olie uitsluitend uitwendig. Bij inname kan er een geïrriteerde reactie ontstaan.

 

Wat zijn jouw ervaringen met deze etherische olie voor bij de grote voorjaarsschoonmaak: Tea tree?

 

Meer informatie over hoe je tea tree olie gebruikt vindt je op:

www.eetgoedvoeljegoed.nl/20-tips-om-tea-tree-olie-te-gebruiken

 

 

Deel en inspireer anderen