Brandnetels zijn supergezond; ze zitten boordevol eiwit, ijzer, vitaminen en mineralen.
Een brandnetelsoepje is dan ook een echte oppepper bij vermoeidheid.


Recept: Gebonden brandnetelsoep

Dit heb je nodig:
1 grote ui (fijngesneden), 1 teentje knoflook (uitgeperst), 2 aardappelen (in stukjes gesneden), 2 handenvol verse jonge brandneteltoppen (gesneden) 2 eetlepels bloem, liter groenteboillion, olijfolie, zout en peper naar smaak.

Zo maak je het:
Verwarm de olijfolie in een pan en voeg de uien en de knoflook toe. laat deze een paar minuten fruiten. strooi de bloem erover en roer goed. Voeg nu al roerend steeds een scheutje bouillon toe, tot de bloem er zonder klontjes in opgenomen is. Rest van de bouillion, aardappelblokjes en brandneteltoppen toevoegen en laten koken tot de aardappels gaar zijn. Mix de soep fijn en breng hem op smaak met peper en zout. Eventueel serveren met wat geraspte kaas.

Eet smakelijk!

Oogst-tip:
Oogst de brandnetels die in de schaduw of halfschaduw groeien, deze zijn sappiger en milder van smaak. In de zon wordt de smaak bitterder. Het beste pluk je de bladeren van de jonge toppen in het vroege voorjaar. Later in het seizoen gaat de plant zich voorbereiden op de bloei en is ze niet meer zo lekker.
Enne… vergeet niet je tuinhandschoenen mee te nemen.