Een levend dak op je huis. Een wat? Een groen dak dus. Een groen dak is gewoon een laag die de plantengroei bevordert.

Het is gemaakt op een waterdicht dak met een wortelwerende laag, een drainagelaag en een voedingsbodem voor planten. Is dat haalbaar? Is het duur? Dat het duurzaam is dat is zeker.

 

Lees hier meer over de voordelen, de aanleg en het onderhoud van een levend dak op je huis:

Sedumdak of ecodak

Een manier om zuinig met energie om te gaan is het aanleggen van een levende, groene laag op je dak. Andere termen die je vaak tegenkomt voor een groen dak zijn sedumdak of ecodak. Een groen dak isoleert geweldig en in de zomer blijft je huis stukken koeler.

Voordelen

Zulke levende daken hebben nog meer voordelen, zoals het aantrekken van plantjes en beestjes en vogels, een betere inpassing in de (landelijke) omgeving en het vertraagd afstaan van regenwater, waardoor er minder kans is op overbelasting van het riool en overstromingen.

Intensief groen dak

Wanneer er letterlijk sprake is van een tuin op je dak, dan noem je dat een intensief groen dak. Dit soort groene daken zijn zwaar en dus is er vaak een extra dak versteviging nodig. Daarbij is een intensief groen dak niet zelfregulerend, en vergt dus regelmatig onderhoud.

Extensieve groene dak

Een minder intensieve vorm van een groen dak is het extensieve groene dak. Dit is dunner en lichter, meestal is er geen aangepaste constructie nodig, waardoor bestaande bouw voldoende is. De begroeiing bestaat uit sedums, mossen, vetplanten en kruiden. Het onderhoud is minimaal.

Meer voordelen

Groene daken bestaan al eeuwen lang en zijn tegenwoordig technisch makkelijk realiseerbaar. Er is aangetoond dat groene daken verwarmings- en koelingskosten verlagen, overtollig regenwater (en dus overstromingen) verminderen en zorgen voor extra leefruimte, waardoor ook de marktwaarde van een woning verhoogd wordt. 

Lange levensduur

Er is geen bewijs om aan te tonen dat groene daken meer vatbaar zijn voor lekkage’s. In feite is de langere levensduur van een groen dak toe te wijzen aan de bescherming van de dakbedekking tegen ultraviolet zonlicht.

Verwering en diepe wortels

De planten en het substraat fungeren als een natuurlijke barrière tegen verwering. Een goed aangelegd groen dak heeft ook een barrière tegen planten met te diepe wortels. Veel groene daken behoeven geen extra water zodra zij volgroeid zijn.

Laat je adviseren

Ze worden een integraal onderdeel van de natuurlijke waterkringloop voor die specifieke locatie. Ga nooit zelf aan de slag maar laat je adviseren door gespecialiseerde bedrijven. Gewoon wat grond op je dak gooien is niet de weg. Kosten voor een goed groen dak variëren van € 35 tot € 85 per vierkante meter.

 

Heb jij er weleens aan gedacht om een ecodak op je huis te plaatsen?

 

Op deze websites kun je meer informatie inwinnen over groene daken : 

www.groendak.nl

www.duurzaamthuis.nl

www.dakdokters.nl

 

 

Deel en inspireer anderen