Verliefd worden gaat meestal vanzelf, maar hoe houd je je relatie fris en sprankelend als je al langer samen bent. Die heftige verliefdheid van het allereerste begin houdt een keertje op.

Bij sommige stellen eerder dan bij andere, maar toch… Er komt een moment dat je samen op de bank zit en je je stiekem afvraagt is dit het nou? Je relatie lijkt een sleur geworden en de eigenschappen die je eerst zo leuk vond aan je partner, beginnen je zo langzamerhand te irriteren. Herkenbaar?

 

Met deze 7 tips houd je een langdurige relatie fris en sprankelend:

1. Neem het initiatief

Wil je dat er iets verandert in jullie relatie? Zet dan zelf die eerste stap in plaats van dat je stilzwijgend of stampvoetend deze eis aan je partner stelt. Wil je dat je partner je meer knuffelt? Deel zelf de eerste knuffel uit. Wil je dat je partner beter naar je luistert ? Luister zelf beter. Je zult zien dat kleine veranderingen in je eigen gedrag een verschil maken.

2. Scoor punten

Ook al klinkt het stom en wil je dit niet, toch kent iedere relatie een onzichtbaar puntenlijstje. Ergens in jullie beider brein wordt de score bijgehouden. 25 Punten erbij voor het bosje bloemen dat hij/zij voor je meebrengt. Min 10 voor de haren in het putje, die hij/zij wéér vergeten is weg te halen na het douchen. 200 punten eraf voor de vergeten afspraak, enzovoort.

Het probleem is vaak dat dingen verschillend gewaardeerd worden, want wat voor de een heel waardevol is, hoeft dat voor de ander niet te zijn. De meeste ruzies ontstaan omdat de een het gevoel heeft veel meer voor de ander te doen. Praat hier samen over en ontdek waarmee je punten kan scoren bij je partner en doe er je voordeel mee. Een arm om je heen zegt soms meer dan een duur etentje.

3. Zorg voor jezelf

Het is natuurlijk heel fijn en vertrouwd als je ’s avonds lekker in je huispak op de bank ligt, maar echt aantrekkelijk is dit natuurlijk niet. Herinner je je nog, dat toen je net verliefd was, je extra je best deed om er leuk uit te zien? De aandacht die je besteedde aan je kleding, make-up of wolkje after-shave.

Natuurlijk hoef je er niet opgeprikt bij te lopen, maar als je goed voor jezelf zorgt, voel je je beter over jezelf en dat maakt je ook aantrekkelijker voor de ander. Dus laat je niet verslonzen en slib niet samen dicht op de bank.

4. Bemin elkaar

In het begin van jullie relatie gebeurde het spontaan en kreeg je er geen genoeg van, maar naarmate je langer samen bent, staat seks steeds vaker op het to-do lijstje. Elkaar regelmatig beminnen, brengt je letterlijk en figuurlijk in contact met elkaar.Ook knuffelen en lieve gebaren door de dag heen zijn uitingen van liefde voor elkaar. Verras de ander en jezelf en doorbreek af en toe eens de routine.

5. Blijf verwonderd

Als je lang bij elkaar bent, weet je, of beter gezegd, dénk je vaak al te weten hoe je partner zal doen of reageren in verschillende situaties en ga je dit al invullen. Daardoor kun je je partner saai gaan vinden. Weet dat niets zo veranderlijk is als een mens! Bezie je partner met een frisse blik; wees open, geïnteresseerd en stel vragen, want misschien zal het antwoord je na al die jaren nog wel eens kunnen verrassen.

6. Respecteer de ander

Vaak is degene die het dichtst bij je staat, ook degene die er het meest van langs krijgt als je je boos of gefrustreerd voelt. Het is goed om in een relatie je hart te luchten en te kunnen ruziën, maar volop tekeer gaan, honende woorden en kwetsende opmerkingen kunnen, ook als ze in het vuur van de strijd worden geuit, je relatie (op den duur) schaden. Let op je woordkeuze in ruzies, je boosheid uiten kan ook zonder harde woorden. 

7. Heb realistische verwachtingen

Droom niet van die prins(es) op het witte paard die op magische wijze in al je behoeften voorziet en met wie je als vanzelfsprekend lang en gelukkig zult leven. Geluk begint altijd bij jezelf. Het is natuurlijk fijn als iemand van je houdt, je bevestigt en waardeert, maar al deze dingen moet je in de eerste plaats aan jezelf geven.

Anders maak je jezelf afhankelijk en je partner verantwoordelijk voor jouw geluksgevoel. Vervul je eigen behoeften, door dingen die je leuk vindt en waar jij van geniet. Altijd al die workshop willen doen, maar vindt je partner het helemaal niks. Gewoon doen! Want als je zelf gelukkig bent, ben je een leuker mens voor jezelf én je partner.

 

Hoe houdt jij een langdurige relatie fris en sprankelend?

Deel en inspireer anderen