Hoewel het een beetje kleverig is, kan een dagelijkse gezichtsreiniging met rauwe honing, in plaats van zeep, een geweldige manier zijn. Het helpt om je huid in balans te brengen, te reinigen en te herstellen. Als je daar ook nog eens verzorgende zachte bloemen en kruiden aan toe voegt wordt de werking zelfs nog beter. Kamille staat bekend voor zijn ontstekingsremmende en zachte effect. Dit maakt deze huidverzorging geschikt voor iedereen met een geïrriteerde, rode of ontstoken huid.  Door je gezicht hier een of twee keer per dag mee te verzorgen help je je huid te herstellen.

Ingrediënten:

  • ⅛ kop verse kamillebloemen
  • ¼ kop rauwe honing

Bereiding:

Doe de kamillebloemen in een klein potje. Schenk de honing over de bloemen en roer het door elkaar. Sluit het potje af en laat het 1 of 2 weken staan. Hierdoor krijgen de werkzame stoffen van de kamille de tijd om in de honing te trekken. Omdat je het beste van de rauwe honing wilt behouden is het niet handig om het mengsel te verwarmen om het proces te versnellen. Als er genoeg tijd verstreken is kun je de honing gebruiken door het met je vingers rond de bloemen weg te halen. 

Gebruik:

Neem een washandje en houdt dat onder zo warm mogelijk water (zonder dat je je eraan brandt). Houdt het washandje gedurende 15 tot 20 seconden tegen je gezicht. Doe daarna een vingertop van de honing op het warme washandje en laat de warmte de honing verzachten. Daarna kun je het voorzichtig over je gezicht uitwrijven. Spoel het washandje tussendoor uit als dat nodig is. Beëindig het proces door warm schoon water in je gezicht te gooien. Eventueel kun je naderhand je favoriete gezichtscrème aanbrengen. 

Bewaar je kamille-honingmengsel op een koele donkere plaats. Het is handig om voor gebruik even te controleren of het nog goed is, maar zolang de bloemen nog volledig door de honing worden bedekt is het mengsel zeker enkele maanden te bewaren. 

Variatie: Andere bloemen die goed voor dit recept werken zijn rozen (om de balans te herstellen en roodheid te verminderen), calendula (voor algehele verzorging) en viooltjes (speciaal voor de droge plekken).