Heb je wat vrije tijd? Ga dan niksen! Niksen. Even helemaal niks. Gewoon niksen dus. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat onze hersenen niksen nodig hebben. De Unplug Movement speelt hierop in. 

De ‘Unplug Movement’ probeert je leven langzamer en daardoor aangenamer te laten worden. In de praktijk betekent het loskoppelen, en dan loskoppelen van alle techniek om ons heen. Er is een jaarlijkse unplug-dag, waarbij je een dag lang geen pc, televisie, mobiele telefoon of iets dergelijks gebruikt. Je wordt letterlijk gedwongen te niksen. Want als wij in ons drukke bestaan een uurtje over hebben dan wordt dat al snel ingevuld met een spelletje op je tablet, even Facebook checken of de tv aan om wat te zappen.  

In veel heilige geschriften is een verplichte rustdag opgenomen. Een dag van reflectie, op je gedachtegoed, jezelf, je leven. Door de technologie uit te zetten bereik je al heel wat. Verzamel je geliefden om je heen en spreek af dat je die dag volledige aandacht zult hebben voor elkaar. Kijk maar eens om je heen. Hoeveel mensen zitten in hun telefoon, en niet in het moment. Altijd maar bezig informatie op te nemen, op de hoogte te blijven. 

Wat je doet op je rustdag is eigenlijk niet belangrijk, zolang je niet verbonden bent met wifi is het oké. Ga naar het strand, wandel door het bos of lees een boek (niet op een e-reader!). Ga tekenen, ruim je kast eens op, maar bovenal: bewust genieten en verbinden met mensen om je heen. Onthaast, en doe dat bewust. Dat is de gedachte achter de Unplug Movement. 

Dus onze tip voor je vrije tijd? Unplug!