Wat staat de vrouwenmantel met haar kleine geel-groene bloemetjes schattig te bloeien!

Ze bloeit nog tot september en is op die wijze een waardevolle drachtplant voor hommels, zweefvliegen, honingbijen en solitaire bijen.

Het eetbare van de Vrouwenmantel

  • De bloemetjes en jonge blaadjes van vrouwenmantel zijn lekker in salades.
  • Oudere bladeren kunnen gekookt worden in soep of als spinazie of mee gestoofd in stoofschotels, enz.
  • De wortel kan als groente gekookt worden.

Energetisch gezien is Vrouwenmantel een vrouwenkruid pur sang

  • Ze heeft ronde, zachte, vrouwelijke vormen en helpt vrouwen om hun vrouw-kracht te beschermen: vrouwen die te meegaand zijn, ondersteunt vrouwenmantel om beter voor zichzelf op te komen en harde vrouwen doet vrouwenmantel verzachten.
  • Vrouwenmantel is verbonden aan Maria: zoals Jezus door Maria onbevlekt ontvangen werd, worden ook de nakomelingen van vrouwenmantel onbevlekt ontvangen. Dit wil zeggen: vrouwenmantel is een plantensoort die vanzelf vruchtbaar zaad creëert: het zaad van vrouwenmantel hoeft niet bestoven te worden. (Dit noemt men apomictische voortplanting.)

Onder andere omwille van deze eigenschap wordt aangenomen dat vrouwenmantel vrouwen/de baarmoeder ontvankelijker maakt voor een zwangerschap. De fluweelzachte bladeren en hun stand worden bovendien vaak vergeleken met de binnenkant van een baarmoeder. (Verderop zul je zien dat vrouwenmantel inderdaad ook een sterke werking op de baarmoeder heeft.)

Vrouwenmantel heeft verder de gave om de schoonheid van de vrouw langs de buitenkant zichtbaar te maken: ochtenddauw die naar het laagste punt van het blad rolt en daar als druppel blijft staan, werd door vrouwen met een pipetje opgezogen, in een flesje verzameld en als schoonheidswater voor de huid gebruikt.

Vrouwenmantel als medicijn

De bladeren en eventueel bloemen (vrouwenmantel mag zowel voor, tijdens als na de bloei geoogst worden) worden op alcohol gezet voor tinctuur of er wordt thee van gezet. Vroeger werd tinctuur ook wel ’s van de wortel gemaakt.

Inwendig gebruik

  • Door het hoge gehalte aan looistoffen werken thee en tinctuur samentrekkend, bloedstelpend en wondherstellend op het baarmoederslijmvlies: vrouwenmantel is hèt aangewezen kruid voor na de bevalling of voor bij sterke menstruatie. Vrouwenmantel laat de baarmoeder terug tot haar originele grootte krimpen. In combi met het gegeven dat vrouwenmantel spieren en bindweefsel versterkt, kan dit kruid een baarmoederverzakking voorkomen.
  • Het salicylzuur erin werkt pijnstillend bij menstruatie- (en andere) krampen.
  • De looistoffen werken niet alleen samentrekkend op het baarmoederslijmvlies, ze werken ook samentrekkend en ontsmettend op het maag-darmslijmvlies, bv. bij diarree.
  • De bitterstoffen in vrouwenmantel stimuleren de spijsvertering: ze versterken de maag en ondersteunen de leverfunctie.
  • Daarnaast is vrouwenmantel lichtjes ontspannend (voornamelijk bij hormonale spanningen) en urine(zuur)drijvend: de opgevoerde uitscheiding van urine(zuur) leidt tot minder last van aandoeningen die veroorzaakt worden door een opstapeling van urinezuur in het lichaam, bv. reuma- en artrosepijnen, jicht, onzuivere huid, enz.

Uitwendig gebruik

  • Na de bevalling of bij sterke menstruele bloedingen kun je gebruik maken van een zitbad.
  • De veelheid aan looistoffen maakt dat in thee gedrenkte omslagen/kompressen en verdunde tinctuur ook gebruikt kunnen worden om bloedingen te stelpen en wonden te helen.
  • Na tanden trekken kun je met thee van vrouwenmantel spoelen.
  • Stomen met thee reinigt vette huid en acné. Deppen met thee of verdunde tinctuur kan sproetjes en geboortevlekken doen vervagen.
  • Een kompres van thee op je ogen verfrist vermoeide ogen.

Gebruik het veilig…

Zoals altijd geldt: ga niet lichtzinnig met de geneeskracht van kruiden om, maar overleg met je arts, raadpleeg een fytotherapeut of verdiep je in de materie:

Neem geen vrouwenmantel, als je zwanger bent: vrouwenmantel kan de baarmoeder stimuleren en de bevalling op gang brengen. Vrouwenmantel neem je voor een zwangerschap of na de bevalling.

Het nut van Vrouwenmantel in de landbouw

Integratie van vrouwenmantel in een kruidenrijk grasland of in het droogvoer doet koeien meer melk geven.

Wat verder nog leuk is om te weten…

  • de bladeren en bloemen van vrouwenmantel vaak in (droog)boeketten gebruikt worden?
  • uit vrouwenmantel een groene, gele en beige verfstof voor textiel kan gehaald worden?
  • vooral de fraaie vrouwenmantel (alchemilla mollis) en de gewone vrouwenmantel (alchemilla vulgaris) geneeskrachtig zijn, maar deze eigenlijk alleen in tuinen voorkomen? De wild voorkomende soort is de geelgroene vrouwenmantel (alchemilla xanthochlora). Deze is minder geneeskrachtig en eerder zeldzaam: ze staat zowel in Vlaanderen als in Nederland op de Rode Lijst.
Bron: Aardebloesem. Een ruimte van waaruit je kunt leren op het ritme van de aarde en zelfvoorzienend te leven.
www.aardebloesem.be

Deel en inspireer anderen