Wie heeft Mariadistel in zijn/haar tuintje en hoe aanwezig en rijp zijn de zaadjes bij jullie? Kijken jullie er ook zo naar uit dadelijk weer zaadjes te kunnen oogsten?

De Mariadistel in de keuken

 • Het klinkt allicht gek, maar de blaadjes van mariadistel kun je rauw in een salade eten. Je kunt de blaadjes ook stomen, koken, stoven of wokken. Je snijdt wel de stekelige randen ervan af.
 • De wortels en stelen kun je schillen en koken: de wortels kook je ongeveer een half uurtje, de stelen ongeveer 10 minuutjes.
 • De nog niet-bloeiende bloemknoppen kun je zoals artisjok koken.
 • Uit het zaad kan een beetje olie geperst worden of het zaad kan gemalen worden en aan meel toegevoegd. Geroosterd en gemalen levert het een koffievervanger. Geroosterde zaadjes kun je ook aan je muesli en yoghurt toevoegen.

De medicinale werking die wordt toebedeeld aan de Mariadistel

 • Mariadistel werkt in het bijzonder op  de lever. De sterkst mogelijke werking krijg je, als je tinctuur (op 40 à 45% alcohol) maakt van gedroogde, gemalen zaadjes:
 • Mariadistel bindt met het buitenste membraan van levercellen en maakt levercellen ondoordringbaar voor giftige stoffen: dit wordt bv. gebruikt om een kater te vermijden of bij leververvetting t.g.v. alcohol. Mariadistel wordt ook gebruikt om te beschermen tegen bv. gifstoffen uit sommige paddenstoelen.(Op een gelijkaardige wijze, maar in mindere mate beschermt mariadistel ook de nier- en pancreascellen. Dit laatste leidt ertoe dat een te hoge bloedsuikerspiegel verlaagd kan worden.)
 • Mariadistel remt ontstekingen (bv. bij hepatitis), zorgt dat de lever stopt met littekenweefsel aanmaken (bv. bij levercirrose) en zet in de plaats ervan aan tot volop maken van nieuwe, werkzame levercellen.
 • Maridistel stimuleert/herstelt de bloedcirculatie van de ader die bloed van maag, darmen, milt en pancreas naar lever voert: ze zorgt er daarmee voor dat er minder vocht uit de ader in omliggend weefsel sijpelt (wat tot bv. aambeien leidt) en zorgt dat een hierdoor te lage bloeddruk weer op peil komt.
 • Mariadistel stimuleert de spijsvertering en o.a. galvorming. Dit voorkomt galkolieken. Gal wordt bovendien gevormd door cholesterol, zodat meer galvorming leidt tot een daling van het cholesterolgehalte in het bloed.
 • Verder is Mariadistel licht ontstekingsremmend en vocht- en zweetdrijvend. Ze brengt het immuunsysteem in balans en bij borstvoeding stimuleert mariadistel de productie van moedermelk.

Let even op…

Zoals altijd geldt: ga niet lichtzinnig met de geneeskracht van kruiden om, maar overleg met je arts, raadpleeg een fytotherapeut of verdiep je in de materie:
 • Gebruik mariadistel niet tijdens de zwangerschap en geef het niet aan jonge kinderen.
 • Gebruik mariadistel niet zonder begeleiding bij een levercirrose die niet onder controle is (bv. met geelzucht en vocht in de buikholte).

Geschiedenis:

Letterlijk vertaald is mariadistel de ‘distel van Maria’. Het kruid kreeg deze naam omwille van de witte vlekken op het blad. Het verhaal gaat dat deze witte vlekken druppels moedermelk van Maria zijn vanuit de periode dat zij in allerijl met Jezus vluchtte voor koning Herodes.

Ecologisch nut:

 • De laatste bloemen leveren eind augustus/begin september nog stuifmeel en nectar aan vlinder, hommels, honingbijen en solitaire bijen als de breedbandgroefbij.
 • En straks eten ook vogels graag de zaadjes.
Oogst daarom met mate: deel gul mee met de dieren en laat de plant zichzelf uitzaaien, zodat we volgend jaar allemaal nóg meer van dit mooie schepseltje kunnen genieten. 🙂
Bron: Aardebloesem: Een ruimte van waaruit je kunt leren op het ritme van de aarde en zelfvoorzienend te leven. www.aardebloesem.be