We nemen je weer mee in de kracht van planten. Prachtig vind je ook niet, deze Kaasjeskruid.

Je kent deze bloem misschien wel onder een ander naam. Want er bestaan verschillende soorten kaasjeskruid, bijvoorbeeld klein kaasjeskruid, kleinbloemig kaasjeskruid, groot kaasjeskruid, vijfdelig kaasjeskruid, muskuskaasjeskruid, enz.

In een ecologisch perspectief gezien geeft de Kaasjeskruid zich voor:

 • Kaasjeskruid levert nectar aan hommels, honingbijen en solitaire bijen als tweekleurige zandbij en parkbronsgroefbij.
 • Kaasjeskruid is waardplant voor de distelvlinder.
 • Putters en groenlingen eten de zaden van kaasjeskruid.

Is deze plant eetbaar? Ja zeker, alle delen van kaasjeskruid zijn lekker!

 • Jonge scheuten en bladeren, bloemen, onrijpe zaaddozen en rijpe zaadjes kunnen rauw in salade.
 • Iets oudere bladeren kunnen lichtjes gestoofd of gekookt worden als spinazie.
 • Kook je de bladeren (of zelfs de wortel) gedurende langere tijd mee in bv. soepen, dan binden ze de soep.

Medicinaal gebruik van de Kaasjeskruid varieert.

Sommige soorten kaasjeskruid zijn medicinaal sterker werkzaam dan andere. Groot kaasjeskruid wordt medicinaal bv. het vaakst gebruikt, muskuskaasjeskruid het minst vaak.

De belangrijkste inhoudsstoffen in kaasjeskruid zijn slijmstoffen (zowel in bloemen als bladeren) en de paars-blauwe kleurstof anthocyaan (vooral in de bloemen).

Omdat slijmstoffen niet makkelijk oplossen in alcohol, gebruik je best thee voor inwendig en aftreksels (of olie of zalf) voor uitwendig gebruik. Omdat slijmstoffen stukgaan, als ze gekookt worden, laat je het kaasjeskruid best een tijdje in koud water trekken en warm je de verkregen ‘thee’ voor gebruik op tot max. 40°C.

Kaasjeskruid inwendig gebruiken:

 • De slijmstoffen helpen ontstoken slijmvliezen in o.a. luchtwegen, maag-darmstelsel en urinewegen beschermen en herstellen. De anthocyanen werken ontstekingsremmend en zorgen dat o.a. de bacterie E.coli zich niet meer kan vermeerderen. Thee van kaasjeskruid wordt daarom gebruikt bij o.a. (kink)hoest, keelontsteking, bronchitis, slokdarmontstekingen, maag-darmontstekingen, blaasontstekingen, enz.
 • Kaasjeskruid werkt bovendien lichtjes laxerend.

Voor uitwendig gebruik:

De slijmstoffen maken dat kaasjeskruid slijmvliezen beschermt en helpt herstellen, maar ook dat kaasjeskruid rijpend werkt op abcessen en verzachtend op de huid. Dit in combinatie met de ontstekingsremmende anthocyanen maakt:

 • aftreksels van bloemen en bladeren uitermate geschikt om mee te spoelen en gorgelen bij aften, tandvleesontsteking, tandabcessen en keelpijn.
 • dat de huid met aftreksels kan ingewreven worden bij eczeem, insectenbeten, steenpuisten, enz. Bij een insectenbeet heb je meestal niet onmiddellijk een aftreksel van kaasjeskruid bij de hand, je kunt dan gewoon een blad kneuzen en dat over de insectenbeet wrijven.

Voor de veiligheid wel even letten op deze punten:

 • Sommige soorten (bv. muskuskaasjeskruid) staan zowel in Nederland als in Vlaanderen op de Rode Lijst. Deze mag je niet wildplukken.
 • Er werden bij kaasjeskruid tot hiertoe geen nevenwerkingen of vervelende interacties met medicijnen vastgesteld.

Kaasjeskruid heeft ook nog een magische kant

De Grieken plantten kaasjeskruid op graven aan, omdat zij geloofden dat kaasjeskruid als voedsel voor de overledene kon dienen.

Energetisch gezien is Kaasjeskruid stevig geworteld (penwortel) en haar bloemenpracht lijkt onuitputtelijk. Om die reden wordt kaasjeskruid aangeraden aan mensen die willen leren om geaard en onbaatzuchtig te geven: geven zonder iets terug te verwachten en zonder zichzelf in het geven te verliezen.

Wat verder nog leuk is om te weten…

 • de bladeren van kaasjeskruid een te hoog nitraatgehalte kunnen hebben (zoals met sla ook het geval kan zijn), als ze op een overdreven bemeste bodem staan?
 • bloemen en bladeren van kaasjeskruid gebruikt worden als kleurstof in voedingsmiddelen?
 • uit (voornamelijk de zaaddozen van) kaasjeskruid ook gelige en groene verfstoffen kunnen gehaald worden?
 • uit de stengels vezels getrokken kunnen worden om touw, papier en stoffen mee te vervaardigen?

 

Bloeit het kaasjeskruid in jouw tuin of buurt al? En welke soort is het?

 

Bron: Aardebloesem. Een ruimte van waaruit je kunt leren op het ritme van de aarde en zelfvoorzienend te leven. www.aardebloesem.be