Iedereen kent bramen maar we weten vaak niet dat de jonge scheuten van de braam gegeten kunnen worden. Je kunt er een heerlijk theemix van maken.

Het jonge, gedroogd braamblad is heel geschikt om thee van te maken. De bramenstruik wordt door veel tuiniers als een vervelende plant gezien die vooral te snel groeit en alles overwoekerd.

Maar we kunnen zeker genieten van de bladeren om er thee mee te zetten, van de vruchten om op te eten en er jams en sauzen van te maken.

Braamblad als basis voor theemix

Van braambladeren worden de jonge bladeren of de jonge scheuten gebruikt. Deze kun je drogen voor later gebruik. Je kunt ze vervolgens verpoederen en in een afgesloten pot stoppen. Samen met andere gedroogde bladeren kun je je eigen kruidenthee maken.

Andere voorbeelden van kruiden die je kunt drogen zijn: brandnetel, paardenbloemblad, bosaardbeiblad, weegbreeblad , vlierbloesem, munt, citroenmelisse, tijm, majoraan en lavendel.

De thee Charge You Up van Natural Temptations bevat o.a. braamblad. Het is een lekkere biologisch mix met braamblad, kruizemunt, citroengras, venkelzaad, appel, groene thee en pepermunt. Probeer ‘m eens! Of maak zelf een mix met bijvoorbeeld braamblad, rozenblaadjes, lavendel en vlierbloesem. Bij Hotsoup kun je de meest uiteenlopende bijzondere ingrediënten vinden.

Stofjes in braambladeren

In braambladeren zitten een aantal stoffen, zoals: tanninen, organische zuren waaronder barnsteen-, oxaal-, appel-, succine-, citroen- en melkzuur, flavonoïden, vitamine C.

Braamblad voor zelfgenezing

Bezoek dan wel een arts of fytotherapeut. Een groot deel van de informatie over de in dit artikel genoemde geneesplant komt uit het boek Groot Handboek Geneeskrachtige Planten van Geert Verhelst. Dat is een handboek in de fytotherapie. Het is alleen niet geschikt om aan zelf-genezing te doen.

Wie ergens last van heeft doet er goed aan een arts of fytotherapeut op te zoeken voor een goede diagnose en keuze voor de beste middelen, afgestemd op jouw persoonlijke situatie. De kennis die hier genoemd staan is van puur informatieve aard.

Zelf plukken

Rond maart vind je de eerste jonge braadtoppen aan de braamstruiken. Wanneer je lekker door de natuur wandelt, kom je bijna altijd wel braamstruiken tegen. Je kunt de braamtoppen prima zelf plukken, de braam woekert snel, dus er is genoeg. Let wel even op dat je op een plek plukt waar geen verkeer komt en dat je vanaf ongeveer 1,5 meter hoogte plukt.

Ga je genieten van een zelfgemaakte thee? Veel plezier!

 

 

Deel en inspireer anderen