Iedereen kan zich bewust zijn van de invloeden van de maan, alleen al door de invloed die de maan op de zee heeft.

Door haar aantrekkingskracht op het water ontstaan eb en vloed. Maar de verschillende maanfasen hebben ook invloed op planten, dieren en mensen.

 

Vanaf de aarde zien we altijd hetzelfde stuk van de maan. Dit wordt ook wel het haasje van de maan genoemd. Als de maan eenmaal rond de aarde is gedraaid dan is hij ook eenmaal om zijn eigen as gedraaid. Deze rondgang duurt 27,5 dagen, maar omdat ook de aarde meebeweegt ten opzichte van de zon valt nieuwe maan steeds 29,5 dagen na de vorige.

In verschillende religieuze stromingen worden het maan- en zonnejaar anders geteld en gebruikt. Het westerse, christelijke jaar is een zonnejaar. De maancyclus van 29 à 30 dagen is eigenlijk niet meer in de maanden terug te vinden.

Alleen met het paasfeest wordt het maanjaar gevolgd. Dat wordt op de zondag na de eerste volle maan na het begin van de lente (op 21 maart) gevierd. Het Carnaval, Hemelvaart en Pinksteren hangen van deze Paasdatum af.

Het Joodse geloof heeft echte maan-maanden van afwisselend 29 en 30 dagen. Dit jaar is daarom 12 dagen korter dan het zonnejaar. Dit wordt opgelost door om de drie jaar een extra maand in te lassen.

Het islamitische jaar is een maanjaar van 12 maan-maanden van afwisselend 29 en 30 dagen, maar zij herstellen niet voor het zonnejaar. Ook Wicca’s volgen met hun rituelen het ritme van de volle maan. Zij vieren de volle maan en maken daarbij geen onderscheid tussen de 13 verschillende manen.

Maanlicht bestaat eigenlijk niet. Het ontstaat doordat de maan het zonlicht weerspiegelt. Vroeger waren alle mensen gevoeliger voor de invloed van de maan. Nu zijn veel minder mensen daarmee bezig, maar een vrouw volgt nog altijd met haar menstruatiecyclus het ritme van de maan. Of de stemmingswisselingen horen bij de maandstonden of ontstaan  door invloeden van de maan, daar valt over te discussiëren.

Vlak voor nieuwe maan kunnen mensen sneller geïrriteerd en prikkelbaar zijn. Er ontstaan sneller meningsverschillen en kinderen kunnen baldadig zijn, alsof er storm op komst is. Het is net of iedereen in zichzelf gekeerd is en een eigen territorium afbakent.

Vlak voor volle maan ontstaat er meer ruimte voor de liefde. Men is sneller romantisch gestemd. Ook voelen mensen meer behoefte om erop uit te gaan. Alles staat in een helder maanlicht waardoor mensen vastberaden zijn en meer dingen goed ten uitvoer kunnen brengen. 

 

Lig jij ook weleens te maanbaden?

Deel en inspireer anderen