Als je voor het eerst begint met tuinieren sta je waarschijnlijk te popelen om aan de slag te gaan. Vanaf nu kunnen de eerste groenten gezaaid worden.

In het najaar worden struiken gesnoeid en de grond omgespit. De benodigde mest of compost wordt daarbij in de grond verwerkt. Gedurende de wintertijd heeft de aarde tijd gehad om te rusten. Vanaf maart kun je beginnen met zaaien in je tuin!

 

De meeste zaaitijden staan op de achterkant van de verpakking, maar voor de indeling van je tuin is het handig om je even goed in te lezen. Bepaalde planten staan bijvoorbeeld graag bij elkaar terwijl anderen elkaar niet kunnen verdragen.

Als je daar gebruik van maakt kun je je tuin efficiënt inrichten. Op die manier gebruik je niet alleen de ruimte optimaal, maar voorkom je ook bepaalde ziektes of uitputting van de grond. Hoe je je tuin wilt indelen hangt af van jouw visie.

Bij een permatuin staan de planten zoveel mogelijk door elkaar zodat ze elkaar ondersteunen. Maar andere tuinders zaaien een plantensoort per perk en die wordt jaarlijks verschoven om zo uitputting van de grond te voorkomen. 

Een vroege start heeft een aantal voordelen ten opzichte van een late. Zo kunnen een aantal veel voorkomende plagen (koolvlieg, wortelvlieg, rupsen en bladluizen) en schimmelziekten worden voorkomen. Bovendien is de kans op droogte in het vroegere voorjaar nog klein. Toch kan het beter zijn om langer te wachten. De kwaliteit van de grond en het verwachte weer kunnen je geduld nog even op de proef stellen.

Als de winter nog lang actief is dan is de grond nog te koud. Veel zaden zullen dan niet snel genoeg ontkiemen en waarschijnlijk dankbaar worden gegeten door hongerige vogels, muizen of andere dieren. In dat geval kun je beter wachten tot het wat warmer wordt.

Je kunt ook gebruik maken van een kweekkas. Op die manier kunnen de zaadjes ontkiemen onder de beschutte afdekking van de kas. Zodra de jonge planten groot genoeg zijn, kunnen ze op hun definitieve plek worden uitgezet. Wie te natte grond bewerkt veroorzaakt structuurbederf, dus ook dan is het wachten op droger weer.

Als het weer goed is en de grond er klaar voor is kun je eindelijk aan de slag. De tuinbonen, erwten, vroege aardappelen, ajuin, sjalot, wortelen, bloemkool, broccoli, spitskool, spinazie, rode biet, radijs en slasoorten kunnen worden gezaaid. 

 

Voor een uitgebreider advies en een handige zaai-kalender kun je kijken op: 

www.tuinadvies.nl/

Deel en inspireer anderen