Helpt de wet van de aantrekkingskracht jou ook al in de goede richting?

Heb jij de wet van de aantrekkingskracht al ontdekt? In “The Secret” wordt omschreven hoe deze wet werkt en wat je eraan kunt doen om hem voor je te laten werken in plaats van tegen je. The secret is een film en documentaire van Prime Time Productions en Rhonda Byrne. Het centrale thema is Het Geheim (The Secret) om zelf geluk en succes te realiseren. 

Dit geheim zou berusten op wat de wet van de aantrekking wordt genoemd. De film kwam in 2006 uit, eerst via internet en vervolgens op dvd. De film toont interviews met zogenaamde ‘leraren’, die vertellen waarom zij in The Secret geloven en hoe het volgens hen werkt. Na de film is er ook een boek over dit thema uitgebracht.

Hoe werkt dat dan?

The Secret legt uit hoe je de zogenaamde Wet van de Aantrekking kan aanwenden om iets te bereiken. Technieken om hiermee te werken zijn “Het stellen van een intentie” en “Visualisatie”. Volgens de theorie kun je op die manier alles voor elkaar krijgen waar je echt naar verlangt. Bijvoorbeeld een goede gezondheid, jouw droombaan, die leuke nieuwe liefde enzovoort. In plaats van dat je blijft verlangen naar iets ga je een voorstelling maken van hoe het is als je het al hebt. 

Je zegt dus niet “Ik wil graag (bijvoorbeeld) die leuke baan. ” Maar je zegt: ’Ik heb die leuke baan.” En je maakt daarbij een duidelijke voorstelling van hoe je je dan voelt, wat je doet, wie er om je heen zijn en hoe je bijvoorbeeld rondloopt binnen dat bedrijf. Er is in de wetenschap geen enkel bewijs bekend dat deze ideeën juist zouden kunnen zijn, hoewel positief denken wel altijd wordt aangemoedigd binnen cognitieve gedragstherapie.

De voor- en nadelen

Als je de theorie uit het boek goed leest en begrijpt kun je er veel voordelen uit halen. Een positieve instelling en zelfvertrouwen stellen je bijvoorbeeld eerder in staat om in actie te komen, een stappenplan te maken en te handelen richting waar jij je zinnen op hebt gezet. Maar er zit verschil tussen wat jij in gedachten denkt te willen en wat jouw onderbewuste het beste voor jou vindt. 

Als jouw gedachten afwijken van je ware, onderbewuste wensen, dan kan het zijn dat je wel bedenkt wat goed voor je is, maar dat je er niet met je hele wezen achter staat. En dat is het verschil. Leg jij met je wens eigenlijk een dikke boomstronk op jouw pad? Of vind jij de richting naar jouw daadwerkelijke levensgeluk? Daar is een eerlijk en uitgebreid zelfonderzoek voor nodig.

Door de populariteit van dit boek hebben veel mensen ervan gehoord, het boek gelezen of misschien wel succes ervaren door een positieve verandering. Het gevaar is dat mensen al snel gaan neerkijken op anderen die in een moeilijke levensfase zitten. “Dan moet je maar positief denken.”, of  “Je hebt het zelf gecreëerd.”, wordt al snel, en vaak onterecht geroepen. Een ontwikkeling die eerder bijdraagt aan een toenemende individualiteit in plaats van een ondersteunende meelevende houding.

Iedereen komt met een bepaalde taak én opdracht in dit leven. Die taak en die opdracht kun je vaak alleen ontdekken door groei van het geestelijk bewustzijn. Deze groei ontstaat vaak door levenslessen en ervaringen. De schrijvers laten door hun verhalen weten dat ook zij eerst door een dal moesten gaan voordat zij hun doel bereikten. Dat proces kun je niet uitsluiten of overslaan om daadwerkelijk bij jouw ware doel uit te komen.

Bol.com – The Secret