Hou jij van bloemen en heb je een tuin of bloempotten op je terras? Misschien kun je iets oogsten voor in je zomerse salade of overweeg eens eetbare bloemen te zaaien.

Want deze bloemen staan niet alleen mooi, maar is ook nog eens vrolijk en smaakvol op je bord (of in je glas).

 

Hier zijn een paar bloemen die je zou kunnen vinden op je bord:

Oost-Indische kers (Tropaeolum)

Van alle eetbare bloemen is dit waarschijnlijk de bekendste. De bloemblaadjes smaken een beetje pittig: als tuinkers of radijs. Voor meer pit gebruik je ook de meeldraden en de stamper. Prima geschikt om te verwerken in een salade of als garnering in soep.

Goudsbloemen (Calendula)

Van goudsbloem worden de bloemblaadjes gebruikt. Lekker door een salade.
Goudsbloem wordt ook wel “armeluis saffraan” genoemd vanwege het oranje kleurtje dat het aan gerechten geeft. Door wat bloemblaadjes aan je soep of saus toe te voegen krijgt deze een mooi kleurtje. Tip: maak eens een oranje omelet.

Komkommerkruid (Borage)

Deze hemelsblauwe bloemetjes staan geweldig in je salade en smaken naar komkommer.Het jonge blad kan ook door de sla. Werd in de Middeleeuwen voorgeschreven bij neerslachtigheid om “de geest blij te maken”.
Borage heeft trouwens wel wat ruimte nodig in de tuin.

Madeliefjes (Bellis Perennis)

Misschien groeien ze wel gewoon in je gazon. Ze hebben een nootachtige smaak en smaken prima in een salade. Je kunt het hele bloemetje eten, leuk als garnering bij verschillende gerechten. Tip: In een warme soep openen de bloemetjes zich.

Viooltjes (Viola)

Viooltjes nemen niet zo veel ruimte in en gedijen prima in een pot op een klein balkonnetje.
Viooltjes hebben een milde smaak en worden vooral gebruikt voor kleur en garnering in salades en (gesuikerd) gebak.

 

Tip: Je kunt kleine eetbare bloemetjes ook in een ijsbakje invriezen en als ijsklontje in een zomers drankje serveren. Een bloemetje borage, viooltje of madeliefje staat extra feestelijk als je op een mooie zomeravond een barbecue of tuinfeest geeft.

Deel en inspireer anderen