Wil jij nog iets bakken voor het Sinterklaasfeest? Dit recept voor spelt pepernoten is helemaal niet moeilijk én leuk om samen met je kinderen te doen. Het biedt ook prima alternatieven voor als je liever geen geraffineerde suiker wilt toevoegen.

Dit heb je nodig:

  • 250 g speltbloem (of half speltbloem/half speltmeel volkoren)
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 2 theelepels speculaaskruiden
  • snufje zout, naar smaak
  • 100 g roomboter
  • 1 ei
  • Scheutje melk om deeg smeuïg mee te maken.

Het zoeten van de pepernoten kan als volgt:

  • 100 g rietsuiker
  • 100 g appel/perenstroop met 25 ml agavestroop
  • 50 ml agavestroop
  • 75 g oersuiker, palmsuiker of kokosbloesemsuiker
  • 75 g vloeibare bloemen honing

Zo maak je het:

  1. Zeef de meel, bakpoeder, zout en speculaaskruiden door een grote zeef in een beslagkom (kinderen vinden dit al leuk!)
    Koude boter in stukjes, het ei en je gewenste suikerbron erbij doen
  2. Kneed het deeg tot een mooi soepel deeg. Voeg melk toe tot de gewenste soepelheid (totdat het niet meer aan je handen kleeft)
  3. Oven voorverwarmen 160 – 170 graden.
  4. Draai mooie kleine bolletjes van het deeg ter grootte van een knikker en leg ze naast elkaar op de bakplaat met ca anderhalve cm ertussen.
  5. Bak de pepernoten in ca 15 min. gaar bakken, bij grotere iets langer (wel iets lagere temperatuur!).
    Even opletten: De pepernoten worden hard tijdens het afkoelen, dus niet bakken tot ze hard zijn want dan worden het kogels 🙂

Smakelijk!

recept: www.hofweb.nl