Wie kiest voor alternatieve geneeswijzen kan in de regel rekenen op veel kritiek, spot en waarschuwingen.

Nog steeds heeft de alternatieve gezondheidszorg te kampen met een breed scala aan negatieve verhalen en ervaringen, al dan niet berustend op waargebeurde incidenten.

 

Deze incidenten worden dan ook meestal breed uitgemeten in de media. De reguliere gezondheidszorg blijft sterk gekant tegen de alternatieve geneeswijzen zoals acupunctuur, meditatietechnieken en andere helende methoden. Dit terwijl er ook in de reguliere gezondheidszorg regelmatig fouten worden gemaakt.

Ondanks de negatieve geluiden besluiten steeds meer mensen de stap te zetten naar een gezonde leefstijl, die ondersteund wordt door tegendraadse, eigenwijze keuzes voor alternatieve zorg, of het niet meer inenten van kinderen en huisdieren.

Dit misschien wel tot frustratie van instellingen en overheidsinstanties die er alles aan lijken te doen om dergelijk wangedrag de kop in te drukken. Hebben deze regelgevende instanties gelijk met hun zorg? Of moet er genuanceerder gekeken worden naar de voor- en nadelen van complementaire zorg? en wie bepaald dan wat wel of niet goed is voor de gezondheid zoekende mens?

Welke vooroordelen van alternatieve geneeswijzen zijn er?

Een aantal bekende vooroordelen op een rij:

  • Kwakzalverij
  • Niet bewezen
  • Doet meer kwaad dan goed
  • te weinig concrete resultaten
  • Bij genezing wordt er meestal van uitgegaan dat de klachten dan wel mee vielen

Tegengeluiden uit de alternatieve sector

  • de medische wetenschap is te kortzichtig
  • De huidige zorg wordt overheerst door regels van de zorgverzekeraar
  • Te weinig oog voor het totaalplaatje
  • De medicatie is vooral gericht op klachtenbestrijding, niet op genezing

Waarom alternatieve geneeswijzen?

Steeds meer mensen voelen zich ontevreden over de huidige reguliere gezondheidszorg. Vaak wordt je met een paracetamol naar huis gestuurd. Of je komt juist in de medische molen waarin een scala aan belastende onderzoeken plaatsvinden met een pittige diagnose tot gevolg.

Het resultaat is in het eerste geval dat je niet echt geholpen bent. Je pijn is dan misschien wel verholpen, maar de onderliggende oorzaak is niet verholpen. Met een beetje pech ontaard dat in een chronische situatie waarin je blijft kwakkelen met je gezondheid zonder een goede oplossing.

In het tweede geval kan het zijn dat je een behandeling krijgt die minstens net zo belastend is voor je lichaam, misschien wel met succes, maar zonder de nodige nazorg om je leven en je energie achteraf gezien weer op peil te krijgen. Bovendien moet je lichaam zich herstellen van de bijwerkingen van de gekregen medicatie.

In zulke gevallen kan het zinnig zijn als er iemand is die vanuit een holistische visie eens wat uitgebreider naar je kijkt. Met holistisch wordt bedoelt dat er gekeken wordt naar alle factoren die bepalen wie jij bent.

Door te bespreken welke rol de klachten spelen in je leven, welke onderliggende boodschap die klachten hebben en hoe je ervoor kunt zorgen dat het zelf genezend vermogen van je lichaam zijn werk weer gaat doen kan een complementaire therapeut of expert net dat ene zetje in de goede richting geven waardoor je de draad weer op kan pakken.

Complementaire zorg kan ook een belangrijke preventieve rol spelen bij het voorkomen van gezondheidsklachten door het regelmatige screenings, preventieve behandelingen en voorlichting over een gezonde levensstijl. Mensen vinden het vaak prettig om zichzelf te blijven ontwikkelen, nieuwe ideeën te leren kennen of ze zijn gewoon toe aan een moment van verwennerij.

Veel wellnesscentres spelen hier op in, zodat je daar meestal kennis kunt maken met exclusieve massagevormen of andere soorten van workshops en behandelingen. Maar je hoeft niet perse een hele wellnessdag te volgen om de voordelen van de complementaire zorg te ervaren.

Hoe scheid je het kaf van het koren?

Als je een keuze wilt maken tussen verschillende alternatieve mogelijkheden kom je al snel tot de ontdekking dat er veel verschillende soorten therapieën, visie’s en werkwijzen zijn. 

Daarnaast is het belangrijk dat je binnen je voorkeursvisie of behandelwijze uitzoekt welke expert goed bij jou past en op een goede manier de behandelingen kan uitvoeren. 

Hoe ontdek je binnen zoveel verschillen wat goed is en wat niet? 

  • Het moet goed voelen.
  • Je moet een goede voorlichting krijgen door de expert.
  • Je kunt anderen vragen of zij ergens ervaring mee hebben.
  • Op internet is meestal veel informatie te vinden over de therapie van jouw keuze.
  • Misschien is er een keurmerk of onderliggende organisatie waar de therapeut bij is aangesloten?
  • De therapeut moet je in ieder geval respectvol behandelen en je moet ervan uit kunnen gaan dat hij/zij beroepsgeheim in acht neemt.
  • Seksuele intimidatie en handtastelijke behandelingen horen over het algemeen nooit bij een goede therapie, laat je dat dan ook nooit aanpraten.

Op welke manier een visie aansluit bij jou is afhankelijk van jouw achtergrond, jouw interessegebied en natuurlijk ook de aard van je klacht of hulp/zorgvraag. Als je nog nooit kennis hebt gemaakt met complementaire zorg dan is het misschien een idee om eens bij beurzen rond te kijken of verschillende proefbehandelingen te laten doen.

Op die manier ontdek je meestal vanzelf welke zorg past bij jou. Eigenlijk kan een ander je alleen adviseren, de keuze maak je uiteindelijk zelf. Iedereen is tenslotte anders en iedereen heeft daarom andere zorg nodig.

 

Deel en inspireer anderen