Vriendelijkheid maakt de wereld tot een betere plek. Dat komt omdat het besmettelijk is. Als jij getuige bent van een vriendelijke daad ben je al snel geneigd om dat gebaar door te geven.

Daarom zijn acties van vriendelijkheid zo krachtig in hun effect. Je helpt niet alleen de persoon in kwestie, maar je creëert een veld van liefdadigheid in jouw omgeving.

 

Vriendelijkheid is ook goed voor jou als gever. Het vergroot de dopamine aanmaak in je hersenen. Je krijgt een gevoel van geluk en je krijgt er meer energie van. Dus of je nu een geliefde wilt opfleuren of dat je iets aardigs doet voor je collega of jezelf, de voordelen zijn oneindig.

Hier zijn 8 ideeën die je kunnen helpen om je vriendelijkheid te tonen. De meeste tips kosten nauwelijks tijd of geld terwijl de uitwerking groot is.

1. Toon vriendelijkheid in je communicatie

Denk aan het begroeten en glimlachen naar voorbijgangers op straat. Of oefen je in het actief luisteren. Neem de tijd en aandacht voor een vriend, kennis of collega. Mensen vinden het ook fijn om een compliment te krijgen.

2. Bereid iets te eten of te drinken voor een ander

Je kunt een uitgebreid diner bereiden voor je geliefde. Maar je kunt natuurlijk ook een kop koffie aan een dakloze uitdelen, of je collega een lekker broodje brengen in de pauze. Of deel jij kleine snoepjes uit aan alle voorbijgangers?

3. Laat een berichtje achter voor iemand met een bemoedigende tekst of compliment

Verstuur een vriendelijk mailtje of stop een kaartje in de brievenbus van de buren. Stuur een van je facebookvrienden een aardig berichtje. Vooral leuk als je hem of haar al jaren niet gezien of gesproken hebt.

4. Doe vrijwilligerswerk

Dit kun je doen bij een organisatie zoals de voedselbank of in de ouderenzorg. Maar je kunt ook een vriend of kennis hulp aanbieden. Als iemand ziek is en jij helpt oppassen. Of ga op straat zwerfafval oprapen en weggooien.

5. Kies voor een positieve reactie

Als je getuige bent van roddelen kun je het gesprek bijsturen door positieve dingen over die persoon te benoemen. Of als iemand iets onaardigs doet vergeef die persoon dan. Ben jij getuige van pesten of discriminatie? Sluit vriendschap en introduceer iemand bij jouw vriendengroep.

6. Let op mensen die het moeilijk hebben en verzin kleine gebaren om te helpen

Introduceer een eenzame kennis bij jouw vriendenkring. Of denk aan de daklozen en geef eten, drinken of spullen die hun leven wat makkelijker maken. Koppel twee single kennissen aan elkaar. Of misschien is je buurman ziek en kun je helpen om de hond uit te laten?

7. Doe iets voor het milieu

Denk aan het uitdoen van je verlichting. Gebruik niet teveel water en breng je spullen naar een recyclepunt als je het niet meer gebruikt. Of maak daar iemand anders blij mee natuurlijk.

8. Help iemand met zijn of haar carrière

Als je weet dat iemand werk zoekt,biedt dan jouw netwerk aan. Je kunt je collega helpen die thuis problemen heeft. Biedt bijvoorbeeld aan om een extra dienst te draaien of geef een paar van jouw vakantiedagen. Je kunt jouw expertise aanbieden om iemand op weg te helpen met een onderneming.

 

Weet jij nog tips of aardige gebaren? Deel ze en help met het mooier maken van de wereld.

Deel en inspireer anderen