Veel mensen zijn bezig met persoonlijke groei, opmerkelijke transformaties vinden plaats en mensen ontwikkelen door.

Er is echter ook een groep mensen die weinig vooruitgang boeken met therapie. Bij hen valt een aantal thema’s op. Hier zijn vijf veel voorkomende obstakels die mensen van een succesvolle therapie afhouden en vijf mantra’s die kunnen helpen om ze te overwinnen.

 

1. Geloof dat je kunt veranderen

Als je niet gelooft dat je kunt veranderen, zal er nooit verandering plaatsvinden. Sommige mensen hebben de misleidende opvatting dat verandering mogelijk is voor anderen, maar niet voor hen. Ze beseffen niet dat het geloof op zichzelf het proces in beweging brengt, omdat het de deur sluit naar andere mogelijkheden.

Mantra: Ik sta open voor verandering. Ik beweeg richting mijn fortuin.

2. Weinig bereid om een warme, vriendelijke houding naar zichzelf op te bouwen

Dit is moeilijk voor iedereen die werkt aan zijn persoonlijke ontwikkeling. Vriendelijk, nieuwsgierig, zachtaardig en uitermate meedogend naar de dingen die we niet waarderen over onszelf is een absoluut essentieel deel van het ontwikkelingsproces.

Mantra: Ik ben het waard en verdien het om geliefd te worden. Ik zal vriendelijk zijn voor mezelf, al is het maar alleen voor vandaag.

3. Gebrek aan een spiritueel leven, of een gevoel dat het leven betekenisloos is

Het geloof dat het leven geen doel of betekenis heeft veroorzaakt diep lijden. Volgens de quantum fysica is het materiële vlak van bestaan (dat wil zeggen wat we zien/aanraken/waarnemen) maar vier procent van de realiteit. Je hoeft niet perse in God of een religie te geloven, maar het is belangrijk om te beseffen dat er wetenschappelijk gezien iets groters aan de gang is. 

Maak niet de fout om het zichtbare universum als het geheel te zien. Dat is hetzelfde als een papieren zak over je hoofd trekken en je afvragen waarom het uitzicht rot is.

Mantra: Ik vertrouw op de goddelijke orde en intelligentie van het universum.

4. Intellectualiteit

Intellectualiteit is een andere grote barrière om te groeien. Het is de poging om problemen op te lossen waarbij je alleen in je hoofd blijft, terwijl je het nodig hebt om te onderzoeken en begrijpen wat jou pijn doet. Er is een moment waarop je je ideeën over je problemen moet loslaten en af moet dalen in de ervaring in je lijf. Dat is waar de waarheid ligt. 

Mantra: Ik vertrouw de wijsheid van mijn lichaam. Het is veilig om mijn gevoelens te doorvoelen.

5 Het denigreren van de diepte van het werk dat nodig is

Een andere grote fout die mensen maken is het denigreren van het werk dat nodig is. Sommige mensen zijn geneigd om hun problemen te verspiritualiseren, of op te poetsen in plaats van zichzelf aan het werk te zetten. Ze verkleinen uit angst de impact van het verleden op hun huidige situatie. Ze brengen het naar buiten als hun status quo. Laat dit jou niet gebeuren. Je bent in staat tot zoveel meer dan waar je jezelf op vastlegt.

Mantra: Ik ben veilig om mijn verwondingen uit het verleden te begroeten en tegemoet te treden. Ik sta mezelf toe om mijn potentieel te ontmoeten.

Geloof met heel je hart dat we allemaal al heel zijn. Maar als je het leven van jouw dromen wilt leven zal je moeten investeren in het begrijpen van je verleden. Er is geen andere weg.

We vermijden allemaal weleens om aan onszelf te werken op verschillende momenten, om verschillende redenen en met verraderlijke kleine zijsprongen. Dat is niet erg. Wees er gewoon alert op dat elk van deze barrières makkelijk, op listige wijze, de verandering die je zo wanhopig wilt, belemmeren. 

Begroet je verleden, begrijp en voel hoe het bijdraagt aan hoe jij  nu bent, elimineer de elementen daarvan die jou niet dienen, en elimineer vervolgens al het gif dat overblijft. Schrijf verlichting niet af. Het is het waard om voor te werken.

 

Welke belemmeringen kom jij tegen in jouw persoonlijke ontwikkeling en hoe ga je hiermee om?

Deel en inspireer anderen