De dag van Culturele Diversiteit, Dialoog en Ontwikkeling

Het is door Unesco in het leven geroepen om aandacht te vragen voor de waarde van culturele diversiteit én voor manieren om harmonieus samen te kunnen leven.

 

In Nederland is 20% van de bevolking van buitenlandse afkomst. Daarom wordt Nederland een multiculturele samenleving genoemd. Verschillende bevolkingsgroepen, allemaal met hun eigen cultuur.

Een kleurrijke samenleving met verschillen en met overeenkomsten, waarin juist de verschillen moeten worden gevierd. De dag van de Culturele Diversiteit is met uitstek geschikt om contact te maken met, of te leren over, een andere cultuur.

Er zijn verschillende manieren om dat te doen:

  1. Organiseer een burendag en laat iedereen wat te eten maken uit zijn eigen cultuur.
  2. Bezoek een museum of tentoonstelling over een andere cultuur.
  3. Lees een boek over een andere cultuur of luister naar muziek die je nog niet kent.
  4. Ga gewoon eens shoppen bij het Turkse winkeltje bij jou op de hoek.
  5. Organiseer een internationale filmavond met films vanuit de hele wereld.

Bij tip nummer 2 kun je bijvoorbeeld denken aan het Wereldmuseum in Rotterdam. In de collecties van het Wereldmuseum vind je 127 nationaliteiten. Meer dan 130 jaar geleden werd het museum opgericht door Rotterdammers die vanuit hun werk als wetenschapper of handelaar een grote interesse hadden in de wereld om hen heen.

Ze verzamelden vanuit een liefde voor interessante en mooi gemaakte objecten, maar ook om jonge kooplieden in de handelsstad meer te leren over andere culturen.

 

Meer weten over de dag van de Culturele Diversiteit ga dan naar www.UNESCO.org of wil je vast online een kijkje nemen bij het Wereldmuseum kijk dan op www.wereldmuseum.nl

Hoe ga jij deze dag vieren?

Deel en inspireer anderen