Mensen hebben niet altijd door dat ze gewoon moeten vragen om wat ze willen. Maar dan moet je wel weten wat je wilt. Je kunt pas vragen wat je wilt als je weet wat het is dat je wilt. 

In deze blog beschrijven we een bijzondere weg waarmee je jouw dromen in de realiteit leert schilderen. Dit zijn de geheimen achter het stellen en bereiken van jouw grootste ambities.

 

Het woord “doelen” kan intimiderend zijn. Het kan zo overweldigend aanvoelen dat het mensen ervan weerhoudt om zelfs maar het proces te beginnen. Denk in plaats daarvan aan een actielijst met deadlines. 

Moeten die deadlines morgen zijn? Of volgende week? Natuurlijk niet. Dit is de actielijst voor de rest van je leven. Je kunt er doelen aan toevoegen en er weer afhalen. Het belangrijkste is dat je dingen kunt afstrepen gedurende je leven. Hier is een checklist die je ervan verzekert dat je een succesvol raamwerk hebt om jouw actielijst te maken.  

1. Jouw meest belangrijke doelen moet van jezelf zijn.

Niet van je partner, niet van je kinderen, niet van je medewerkers. Het moet helemaal jouw eigen doel zijn. Als je andere mensen jou definitie van succes laat bepalen saboteer je je toekomst. 

2. Jouw doelen moeten iets voor je betekenen.

Als je jouw doelen opschrijft is het handig om jezelf af te vragen: ”Wat is werkelijk belangrijk voor me?” Ben je bereid om offers te brengen om het te laten uitkomen? Jouw redenen om jouw actielijst op te stellen geeft je de kracht en de energie om iedere ochtend op te staan.

3. Jouw doelen moeten specifiek en meetbaar zijn.

Vage generaliserende doelen en slappe statements zijn niet goed genoeg. Wees specifiek.

4. Je doelen moeten flexibel zijn.

Een flexibel plan beschermt je tegen een verstikkend gevoel en stelt je in staat om je voordeel te doen met authentieke mogelijkheden die je in de toekomst kunnen toevallen.

5. Jouw doelen moeten uitdagend en opwindend zijn.

Dwing jezelf om uit je comfort zone te breken om die energie te voelen die de uitdaging je geeft.

6. Jouw doelen moeten in lijn zijn met jouw normen en waarden.

Schenk aandacht aan je intuïtie. Als je een doel stelt dat tegen je waarden indruist zal je onderbuikgevoel opspelen. Besteed hier aandacht aan. 

7. Je doelen moeten in balans zijn.

Zorg ervoor dat je momenten van rust inplant. Dit stelt je in staat om te ontspannen en plezier te maken. Vergeet niet om te genieten van het gezelschap van mensen die belangrijk voor je zijn.

8. Je doelen moeten realistisch zijn.

Wees uitdagend, maar doe niet belachelijk. Als je klein bent zul je nooit in een olympisch basketbalteam spelen. Zorg er ook voor dat je voldoende tijd incalculeert om je doelen te bereiken.

9. Het is belangrijk dat je doelen stelt die iets bijdragen aan de samenleving.

Helaas raken veel mensen zo gevangen in het behalen van hun eigen doelen dat ze geen tijd overhouden om iets terug te geven aan de samenleving. Maak ruimte in je actielijst voor non-profit doelen.

10. Je doelen hebben ondersteuning nodig.

Je kunt ervoor kiezen om  een aantal dromen met veel mensen te delen, of je deelt al je dromen met de mensen die jij vertrouwt. In elk geval maak je een ondersteunend netwerk en vertrouwen voor jezelf. 

Het is tijd om aan jouw grote plan te beginnen. Neem voldoende tijd voor jezelf, zet rustgevende muziek op en schrijf 101 doelen op. 

Dat lijkt veel, maar het stelt je gedachten open voor alle mogelijkheden. Begin elk doel met de tekst: ”ik ben of ik wil.” Probeer niet om jezelf tot de orde te roepen. De volgende vragen kunnen je op weg helpen:

  • Wat wil ik doen?
  • Wat wil ik graag hebben?
  • Waar wil ik naartoe?
  • Welke bijdrage zou ik willen leveren?
  • Wat wil ik leren?
  • Wie wil ik ontmoeten en met wie wil ik mijn tijd delen?
  • Hoeveel wil ik verdienen, sparen en investeren?
  • Wat wil ik doen voor mijn plezier en voor een optimale gezondheid?

Dit proces kan twee uur duren, maar ook twee weken. Stop niet voor je 101 doelen hebt gesteld. Onthoud dat je aan een beter leven bouwt. Het is jouw leven, maak er iets moois van.

 

Welke doelen ga jij opschrijven?

Deel en inspireer anderen