Het gevoel van eigenwaarde is de waarheid over onszelf, het beeld dat we van onszelf hebben, de overtuigingen die we voor waar aannemen. Zelfwaardering is zelfrespect, zelfvertrouwen, zelfaanvaarding, zelfviering. Hier tien affirmaties om je eigenwaarde te vergroten.

Eigenwaarde is verbonden met zelfvertrouwen, zelfaanvaarding, en zelfrespect. Hoewel sommige mensen vol zelfvertrouwen zitten wil dat nog niet zeggen dat zij een hoge eigenwaarde hebben.

Eigenwaarde wordt gemaakt door ervaringen vanaf jonge leeftijd, en die ervaringen geven ons een beeld hoe we over onszelf denken en wie we zijn. Opmerkingen van anderen en lessen die we gedurende ons leven leren, hebben allemaal invloed op ons persoonlijke groeiproces. Iedereen is anders gevormd en uniek.

Belangrijk is te onthouden dat het respect dat je voor jezelf hebt, aan de basis staat van jouw weg in het leven. Veel mensen kijken echter naar anderen om zich te spiegelen en raken daarmee makkelijk uit balans in kracht en controle. Anderen doen het beter, sneller, makkelijker, anderen zijn succesvoller. Ze vergeten echter dat die anderen hun eigen weg volgen, met hun eigen belemmeringen, die je aan de buitenkant niet altijd ziet.

Leef naar je eigen waarden

Om je eigenwaarde te vergroten zul je jouw interactie met jezelf en anderen moeten aanpassen. Als je in de spiegel kijkt en je beschouwt jezelf negatief dan ga je in tegen je eigen kracht en wordt je een slachtoffer van je eigen gedachten. Wees lief voor jezelf. Eigenwaarde betekent ook dat je in jezelf gelooft, dat je nu op dit moment het beste haalt uit je leven en niet meer kunt (of hoeft) te doen, zelfs als er zich na een paar dagen een betere oplossing voordoet. Val jezelf dan niet af want nu doe je het zoals het nu het beste lijkt. Het betekent ook dat je volgens jouw eigen waarden en geloof leeft, niet die van anderen.

Zorg voor positieve voeding

Natuurlijk zal het persoonlijk helingsproces niet van de ene dag op de andere plaatsvinden. Het vergt werk en inspanning. Toch is ieder stapje naar een positief zelfbeeld en een hoge eigenwaarde er een, en een stap naar een beter leven. Start maar eens met het dagelijks zeggen van deze affirmaties tegen jezelf. Het hoeven ze niet allemaal te zijn; kies degene die het beste bij jou past. Doe dit bewust, in de spiegel. Geef jezelf die broodnodige geestelijke voeding zodat jij en jouw eigenwaarde positief geladen worden.

  • Ik ben bekwaam, slim en bij machte
  • Ik geloof in mijzelf
  • Ik zie het beste in andere mensen
  • Ik omring mij met mensen die het beste in mij boven brengen
  • Ik laat negatieve gedachten en gevoelens over mijzelf gaan
  • Ik hou van wie ik ben
  • Ik groei en ontwikkel mij altijd
  • Mijn meningen zijn een uiting van wie ik ben
  • Ik heb balans in mijn woorden en daden
  • Ik hou van mij

Welke affirmatie ga jij gebruiken?