Je hoort het vaak genoeg: ” Na het huwelijk had ik geen tijd meer voor mezelf.” De truc is om met elkaar een coöperatie te creëren door naar elkaar toe te groeien en samen dezelfde richting in te slaan.

Een langdurige relatie kan een grote uitdaging zijn en vraagt een aantal vaardigheden. Een stagnerend huwelijk wordt een bron van problemen. Dus hoe laat jij jouw relatie groeien?

 

Hoe blaas je huwelijk nieuw leven in? Net als bloemen en planten water en zonlicht nodig hebben, zo hebben ook relaties voldoende voeding nodig. Een beetje liefde om te groeien en communicatie om het onkruid te verwijderen.

Blaas je huwelijk nieuw leven in met deze 6 manieren:

1. Wees aanwezig

Aanwezig zijn kan betekenen dat je je mobieltje weglegt tijdens maaltijden of wanneer je samen bent. Het betekent ook dat je echt naar elkaar luistert. Je focust je aandacht op de persoon in de kamer zonder dat je gedachten afdwalen naar de verschillende andere plaatsen waar je ook had kunnen zijn.

Als je met je aandacht bij de ander bent geef je jouw geliefde het gevoel dat hij of zij belangrijk is en gewaardeerd wordt.

2. Geef het voordeel van twijfel

Als je partner interesse heeft voor iets waar jij niet direct bij betrokken bent is het niet nodig om achterdochtig of boos te worden. Af en toe iets voor zichzelf doen kan jouw geliefde tot een betere partner maken.

Zolang die interesse niemands fysieke of emotionele welbevinden in gevaar brengt is het goed om dit te ondersteunen in plaats van om het hele idee van tafel te vegen. Geef je partner het voordeel van de twijfel en je zult er alleen maar voordeel van hebben.

3. Geef complimenten, nooit straf

We maken allemaal fouten. Wie is de eerste persoon met wie we praten als we teleurgesteld of bang zijn? Als jouw partner jou kiest als vertrouwenspersoon bij een fout of teleurstelling is het niet productief om belerend te reageren of de fout extra in te wrijven.

Zoek naar iets positiefs wat je kunt zeggen ter ondersteuning. Dat betekent niet dat je moet liegen. Maar wees authentiek. Een klein compliment op het juiste moment doet veel goed.

4. Wees aanhankelijk

Onze geliefden hebben zachte woorden en zachte aanrakingen nodig. Hoeveel? Dat hangt van jullie af. Soms heeft een persoon meer affectie nodig dan een ander. Maar een hand op de schouder of arm, een kus op de wang of een snelle knuffel laat zien dat je om elkaar geeft.

5. Communiceer

Het huwelijk kan een routine worden. Partners gaan er al snel van uit dat de ander gedachten kan lezen. Ga daar maar niet van uit. Het is juist belangrijk dat je regelmatig je gedachten, ideeën en gevoelens met elkaar deelt. We hebben het meestal druk met de dagelijkse beslommeringen.

Dus een veelgehoorde uitspraak kan zijn: ”Ik heb geen tijd.” Maar als je wilt dat hij of zij jouw maatje blijft zul je met elkaar moeten communiceren en elkaar vertellen wat er aan de hand is.

Vraag bijvoorbeeld naar hoe zijn of haar dag was. Het kost maar een paar minuten tijd om weer op elkaar aan te sluiten en je geeft de ander het gevoel van ondersteuning. Het delen van ervaringen en gevoelens is essentieel.

6. Vind een gezamenlijke activiteit

Het gelukkigste koppel heeft gedeelde activiteiten. Zoek naar iets waar je allebei plezier aan beleeft. Misschien ben je er de laatste tijd niet aan toegekomen. Begin dan eens met het plannen van een kort uitstapje of excursie. Hoewel het aanhouden van het dagelijkse ritme belangrijk is, kan het ook heel goed zijn om die routine eens te doorbreken.

Samen bezig zijn met een activiteit en plezier maken is een manier om je relatie te laten groeien en te versterken.  Elke relatie wordt geplant in vruchtbare grond. Maar als alles een grote sleur wordt kan de bodem belangrijke mineralen en voedingsstoffen verliezen.

Wat je er dan in plant wordt niet zo sterk als het zou kunnen zijn. Als je de tijd neemt om de grond te verversen en de voedingsstoffen aan te vullen zal wat je plant sterker worden dan ooit.

 

Blaas je huwelijk nieuw leven in!

 

 Hoe zorg jij voor jouw relatie?

 

 

Deel en inspireer anderen