Het NK Tegelwippen is weer begonnen! Diverse gemeenten strijden met elkaar om hun stad een stukje groener te maken. Dit fleurt niet alleen het grauwe stadsbeeld op, maar is ook noodzakelijk om een stad, vanwege de klimaatverandering, een stuk koeler te houden in de zomermaanden.

In 2020 vond de eerste editie plaats van het NK Tegelwippen; Rotterdam en Amsterdam gingen met elkaar de strijd aan. Méér dan 90.000 tegels werden toen gewipt en beide steden werden zo een stukje groener gemaakt. Dit jaar doen gemeenten vanuit het hele land mee.

Door de klimaatverandering is de gemiddelde temperatuur flink gestegen. Vooral in de zomermaanden, en tijdens hittegolven, kan het extreem warm worden in steden. Er is weinig groen, en al die tegels en asfalt zorgen ervoor dat de hitte nauwelijks kan ontsnappen. Vergeleken met het platteland is het zo’n drie graden warmer in de grote steden. Doordat er zo veel stenen en asfalt ligt in de Nederlandse steden kan het water, dat tijdens de vele regenbuien valt, ook niet de bodem in. Zowel extreme hitte als extreme waterval zorgen dus voor veel problemen in de Nederlandse steden.

Vandaar het initiatief om massaal tegels te gaan wippen. Groen heeft namelijk een verkoelende werking én zorgt ervoor dat regen wat makkelijker de bodem in kan. De biodiversiteit wordt ook stuk groter als er meer groen in een stad komt.

Wil je meedoen, maar heeft jouw gemeente zich niet aangemeld voor deze ludieke wedstrijd, dan wip je mee voor de nationale Tegelteller.

Meer weten?

NK Tegelwippen 2021