Tevredenheid werkt kalmerend, positief en verzachtend. Lees hier 5 tips om je meer tevreden te gaan voelen.

Tevredenheid over jezelf, over je leven, komt en gaat. Dat is menselijk. En als je dan denkt dat alles perfect is, bedenk je wel weer een reden om ontevreden te zijn met je leven. 

Onthoud in elk geval dat het nooit perfect zal worden. Want ook al lig je in je bikini op dat prachtige witte Haïtiaanse strand, de gedachte dat er iets toch nóg beter kan sluipt zomaar je hoofd in. Terwijl het een minuut geleden niet perfecter kon!
Wees je ervan bewust dat het altijd beter kan, maar dat dit moment, deze plek, hier en nu ook helemaal prima is! Want al ben je maar een klein beetje tevredener dan wordt alles makkelijker.

Daarom hier wat tips om bewuster om te gaan met je (on-)tevredenheid en je leven in feite makkelijker en lichter te maken

Ontevredenheidsprikkels

Tijdschriften, kranten, online media, mobiel internet, televisie. Allemaal ontevredenheidsprikkels. Want elke dag opnieuw proberen bedrijven en organisaties jou ontevreden te maken omdat je bepaalde dingen niet bezit. Producten worden zo gepromoot dat jij je ontevreden gaat voelen over jouw leven, ontevreden omdat je die producten niet hebt.

Daarbij zie je op sociale media vaak posts voorbij komen van leuke dingen die je vrienden en kennissen doen. Op vakantie gaan, een dagje weg, uit eten, je krijgt het gevoel dat jij nooit iets leuks doet, en dus niet meetelt. Prikkels die je graag willen doen geloven dat je niet genoeg hebt, niet genoeg kunt, niet voldoende doet en zelfs niet genoeg bent.

Kortom: verminder het aantal ontevredenheidsprikkels en ga genieten van je leven zoals het nu is! Het werkt: minder tv, minder reclamefolders, minder sociale media. 

 1. Vertraag je leven
  Als je leeft met meer kalmte en aandacht dan wordt je leven intenser. Niet in de zin dat je ontzettend veel meemaakt, maar de ervaringen worden dieper en bevredigender. En dat is logisch: rennen en vliegen geven je geen ruimte om te ervaren. En als je ervaringen oppervlakkig zijn heb je behoefte aan meer ervaringen.
  Geniet van je dag, bewust. De kleine dingen worden groter en intenser en geven jou meer beleving. Je vertraagt en wordt bewuster van het moment.
 2. Doe het gewoon
  Blijf niet wachten met tevreden worden, doe het gewoon. Je wordt niet ineens van het ene op het andere moment tevreden. Je bent niet tevreden, je doet het, oftewel het is een werkwoord. Tevreden. Oefen het. Benoem waar je tevreden over bent, nu op dit moment. Prevel het, schreeuw het, schrijf het op, maar wees je ervan bewust.
  Hoe meer je oefent hoe meer het beklijft en je tevredenheid toeneemt. Als dan je omstandigheden veranderen heb je door de oefening toch minder moeite om tevreden te blijven. En je kunt tevreden zijn wanneer je wilt. Doe het gewoon!
 3. Kom tot jezelf
  Neem de tijd om tot rust te komen en tot jezelf. Het klinkt zo eenvoudig maar het werkt. Oefen om iedere dag even een tiental minuten voor jezelf te nemen. Even rustig gaan zitten (zorg dat je niet gestoord wordt) en concentreren op je ademhaling. Iedere dag herhalen en je gaat je liefdevoller, meer tevreden en rustiger voelen.
 4. Minder is beter
  Door minder te willen maak je je leven rustiger. Het verlangen naar meer veroorzaakt onrust en ontevredenheid. Zet je verlangen om naar dingen die je al hebt. Behandel wat je hebt met liefde en respect. En bovenal: geniet ervan!

 

Niet vergeten, hé: je creëert je eigen tevredenheid!