Hoe je familie jou beïnvloedt en wat je daaraan zou kunnen doen.
Een familieopstelling is een vorm van psychotherapie. De cliënt heeft een vraagstuk. Hij vraagt de andere groepsleden om een rol te spelen van een van zijn of haar familieleden. De representanten functioneren dus als een soort toneelspelers. Zij krijgen door de hulpvrager een plaats in de ruimte aangewezen. Zo ontstaat een representatie van de familieverhoudingen van de hulpvrager.
Met behulp van de therapeut gaan de representanten hun gevoelens ten opzichte van hun plek in de ruimte en in de groep verwoorden. Ook kunnen ze een andere plek kiezen zodat het plaatje verschuift. Op die manier worden knelpunten duidelijker. Door ernaar te kijken krijgt de hulpvrager inzicht over het ontstaan en in stand blijven van bepaalde problemen.
Wanneer een familieopstelling kan helpen
- Terugkerende levensthema’s zonder aanwijsbare oorzaak
- Regelmatig terugkerende negatieve emoties
- Schuldgevoelens
- Relatieproblemen
- Bindingsangst
- Rouwverwerking
- Slecht zelfbeeld
- Verstoorde familierelaties
- Ouder zijn van een kind met probleemgedrag,
- Ziekte of lichamelijke klachten zonder duidelijke aanwijsbare oorzaak
- Verslavingen.
Een methode die snel populair werd: Opstellingen maken een verbindend veld voelbaar en ervaarbaar
Mensen die jou nog nooit hebben ontmoet kunnen haarfijn de diepere dynamiek weerspiegelen van jouw situatie thuis of op het werk. Dit geeft opstellingen hun wonderlijke en ook werkzame naam. Vaak zijn die verstrikkingen onverwerkte gevoelens bij een persoon als gevolg van nare gebeurtenissen zoals het jong overlijden van een ouder of een kind, oorlogservaring, scheiding van ouders. Die onverwerkte gevoelens hebben jouw als kind onbewust en onbedoeld belast waardoor een disbalans kon ontstaan. Met behulp van de begeleider, brengen de representanten beweging in de stagnatie en kan er rust komen tussen de personen die de representanten vertegenwoordigen.
Voor de hulpvrager is het een heel effectieve en doeltreffende methode
Er ontstaat niet alleen duidelijkheid, maar er is ook ruimte voor verwerking van emoties en opruiming van energetische blokkades.
De methode is voor veel verschillende doeleinden geschikt
Behalve familieopstellingen zijn er individuele opstellingen, organisatieopstellingen, loopbaanopstellingen, marketingopstellingen, politieke opstellingen, scenario opstellingen, supervisie opstellingen enzovoort.
Het ontstaan van familieopstellingen
De familieopstelling is in West-Europa geherintroduceerd door de Duitser Bert Hellinger. De werkwijze van Hellinger is de werkwijze van het zogenaamde systemisch werken. Systemisch werken houdt in dat een therapeut het opstellen van iemands systeem van herkomst gebruikt om niet direct zichtbare relaties en eventuele knelpunten te herkennen, erkennen en zo mogelijk weg te nemen.
Hellinger heeft 25 jaar als priester en schoolhoofd gewerkt in Zuid-Afrika. Daarna heeft hij vele vormen van therapie ondergaan en bestudeerd zoals psychoanalyse, lichaamsgerichte psychotherapie, systeemtherapie en NLP. Zijn studies hebben bijgedragen tot het ontwikkelen van de familieopstellingen.
Heb jij al eens een familieopstelling meegemaakt? Hoe heb jij dat ervaren?
Geef een reactie