Craniosacraal therapie richt zich op de elasticiteit van het bindweefsel zonder daarbij de hele mens uit het oog te verliezen.

In deze therapie gaat men ervan uit dat de mens een totaliteit is van de diverse fysieke, emotionele en mentale lagen.
Als deze lagen, op bewust én onbewust niveau, geheeld en onderling verbonden worden, zul je als mens in alle opzichten optimaal in je vel gaan zitten en van daaruit je maximale potentieel gaan bereiken. 

Ons hele lichaam kan goed functioneren, dankzij de elasticiteit van bindweefsel. Door fysieke of psychische problemen kan de elasticiteit van dat bindweefsel aangetast worden. Craniosacraal therapie behandelt het bindweefsel, dat zo belangrijk voor ons is. Lichamelijke klachten als hoofdpijn, rugpijn, nek- en schouderklachten of bewegingsbeperkingen kunnen succesvol worden behandeld. Maar de therapie helpt ook bij minder voor de hand liggende klachten zoals slaapstoornissen, stress, lusteloosheid, vermoeidheid, hyperactiviteit of dyslexie.

Craniosacraal therapie is ontstaan vanuit de osteopathie. De Amerikaanse osteopaat W. G. Sutherland heeft het belang van het systeem onderkend en is verantwoordelijk voor de meeste technieken die vandaag nog worden gebruikt. Onderwijs van de methode begon rond 1940, waarna vanaf 1970 een explosie van ontwikkeling ontstond door het werk van J. Upledger. 

Door de opvallende resultaten en nieuwe technieken, heeft de Craniosacraal therapie zich ontwikkeld tot een zelfstandige therapievorm. Inmiddels wordt dit werk niet meer alleen door klassieke osteopaten geleerd en uitgeoefend. Vele tienduizenden studenten over de hele wereld zijn in staat gebleken de redelijk eenvoudige en „natuurlijke“ technieken te leren en met succes toe te passen.

Het Cranio-Sacraal systeem bestaat uit de hersenen, het ruggenmerg, het dikke vlies dat daaromheen zit en het hersenvocht dat tussen die twee vloeit. Het geheel wordt omgeven en beschermd door de botten van schedel (Cranium) en wervelkolom tot onderaan je heiligbeen (Sacrum).

Het ritme van het hersenvocht wordt gecreëerd door een pompsysteem diep binnenin de hersenen. De botten van de schedel zetten uit, vervolgens worden de wervels lichtjes van elkaar geduwd waarna het sacrum naar onder en vervolgens naar binnen roteert. Dit Cranio-Sacrale ritme uit zich als een uitdijende en inkrimpende golf die overal op het lichaam voelbaar is, vergelijkbaar met de beweging van eb en vloed. Zie het als de ademhaling van ons zenuwstelsel.

Bij een gezond persoon is dit ritme door het hele lijf te voelen. Mocht er een verstoring optreden, door ziekte, langdurige spanningen, chronische vermoeidheid, slaapstoornissen etc, dan kan deze therapie als diagnosemiddel gebruikt worden. Ze wordt ervaren als een zachte, niet pijnlijke massage. Ook zonder concrete klachten kan behandeling worden aanbevolen ter bevordering van innerlijke rust en algeheel welbevinden. 

Heb jij deze therapievorm ook al eens ondergaan? Wat zijn jouw bevindingen?