De verpakkingsloze winkels zijn in opkomst. Mensen worden zich steeds meer bewust van het afval wat zij produceren. Waar vind je ze en hoe doe je dat eigenlijk?

De verpakkingsloze supermarkt krijgt aandacht. In Duitsland heb je al de keten Original Unverpackt.

en in Nederland inmiddels het initiatief Bag & Buy waarvan de eerste geopend is  aan de Twijnstraat 38 in Utrecht. (ter info: Bag & Buy is in februari 2016 alweer gesloten)

Er worden pure biologische ingrediënten aangeboden om zelf te tappen of te scheppen. Ook fairtrade, biologische producten en slow food liggen in de schappen. En natuurlijk het grootste voordeel: geen verpakkingsmateriaal wat na gebruik in de vuilnisbak verdwijnt. Hergebruik hiervan is de kern van de zaak, dus glas en blik wat je van huis meeneemt of in de winkels haalt. Op de weegschaal weeg je eerst je verpakkingsmateriaal (want dat hoef je niet te betalen natuurlijk) en daarna de gevulde pot of fles. Er komen dus 2 streepjescodes te staan. 

In Berlijn was de eerste Europese verpakkingsloze winkel Original Unverpackt, op de Wiener Strasse 16. Inmiddels is ook Antwerpen verrijkt met zo’n winkel (Robuust op de Reyndersstraat 2/1). 

In Nederland is er naast Bag & Buy in Utrecht, ook één geopend in Groningen (Opgeweckt, Asstraat 16 inmiddels ook gesloten) en in het prachtige Zutphen (GoodsOnly, Nieuwstad 23 inmiddels ook gesloten). 

Wij hopen van harte dat er dit jaar nog veel meer steden zullen volgen!