Als ouder wil je natuurlijk het beste voor je kinderen. Je houdt hun agenda vol met leuke activiteiten, hun kamers vol met speelgoed, en voldoet het liefst aan al hun wensen. Hoewel deze handelingen jouw liefde lijken te vertolken, kan het juist het doel voorbij schieten en een verlangen naar verbinding niet bevredigen.

Wat kun je doen als je kinderen zich vervelen? Nog meer nieuwe spullen is het antwoord niet. Zelfs als je weet dat ze eigenlijk om kwaliteitstijd smeken kan het nog lastig zijn om te weten hoe je dat moet invullen. De ervaring leert dat het antwoord vaak gevonden wordt in de natuur. 

De natuur is rijk aan inspiratie en magische gebeurtenissen waar speelgoed niet tegenop kan. Bovendien is het ook nog eens toegankelijk voor iedereen, ongeacht leeftijd, achtergrond of budgetgrootte. Er gebeurt iets speciaals als we vertragen en met elkaar genieten van de omgeving. Hier zijn negen eenvoudige natuurgerichte activiteiten die je helpen de band met je kinderen te versterken

1. Houd een seizoen gesprek.

Kies een boom vlakbij je huis en neem de tijd om die te bezoeken met je kind. Bekijk hem en beschrijf samen wat je ziet. Hoe zien de bladeren eruit? Hoe groot en breed is de stam? Zijn er bloemen? Welke textuur heeft de stam? Om de seizoensveranderingen te ervaren is het leuk om dit regelmatig te doen. Zo zie je precies wat er, door het jaar heen, met de boom gebeurt. Welke onderdelen blijven hetzelfde en welke veranderen? 

2. Kies samen je eigen voedsel.

Selecteer het voedsel, denk aan fruit of groenten, waar je samen uit kunt kiezen en dat je rauw kunt opeten. Neem de tijd om het voedsel een tijdje te bestuderen. Welke kleuren heeft het? Welke geuren ruik je voor je erin bijt? Verandert de geur zodra je erin bijt? Hoe voelt de structuur in je mond? Welke smaken zijn er? Je kunt dit spel bijvoorbeeld op de markt doen, of samen tijdens het avondeten. Wees bewust met je aandacht bij iedere keer dat je peuter nieuw voedsel leert kennen.  

3. Bewonder de levenscyclus.

Pluk wat verse bloemen of groene bladeren en neem ze mee naar huis. Je kunt ze in het water zetten, of drogen op een linnen doek of zelfs in een bosje aan de muur hangen. Observeer ze alsof het een kunstwerk is. Volg de ontwikkeling gedurende een paar weken. Kun jij met jouw kind schoonheid vinden ook als de planten over hun bloei heen zijn? 

4. Word avonturier in de natuur.

Met behulp van een kladblok kan jouw basisschoolkind zich ontpoppen tot een echte botanisch expert en zijn eigen leefomgeving uitgebreid verkennen. Ze kunnen hun aantekeningen uitbreiden met een verzameling objecten die ze als illustratie in hun dagboek kunnen plakken. Net als Charles Darwin of Captain Cook. Moedig ze aan om zo beschrijvend mogelijk te zijn, zodat als iemand over 100 jaar hun boekje vindt, hij in staat is om te leren van onze plantenwereld, zelfs als die dan niet meer bestaat. Vergeet niet om de datum en locatie van elke speurtocht te noteren!

5. Speel met verschillende kruiden.

Mix je dagelijkse recepten door er verschillende onverwachte botanische elementen in te verwerken. 

Mix bijvoorbeeld 1 eetlepel fijngehakte gemengde kruiden in 1 kopje boter. Of versier je broodje, of meng 1 kop melk of water met 2 eetlepels lavendelknoppen. (maximaal 30 minuten laten trekken anders wordt het te sterk). Dit kun je gebruiken voor een bloementwist in je limonade of warme chocolademelk.

6. Maak een smudge stick.

Jij en je kinderen zullen je ware magiërs voelen met deze rokende toverstokken. Gebruik witte salie als basis en voeg daar cederhout, sweetgrass , lavendel en willekeurige andere kruiden en bloemen aan toe. Wikkel een katoenen draad rondom de bundel en laat de verschillende planten en kruiden goed drogen. Als dit klaar is kun je de top van je stok aansteken en gedurende 10 seconden laten branden. Blaas het dan weer uit. Als je een vogelveer kunt vinden kun je die gebruiken om de rook in de kamer, rondom een persoon of in een specifieke richting te waaien.  

7. Maak een gezichtsmasker.

Veel plezier met het mixen van de maskers en het opsmeren van het goedje op elkaars gezicht. Er zijn verschillende recepten voor te vinden. Een aantal voorbeeldrecepten zijn: 

  • Jus d’orange en kokosolie in de lente,
  • verkoelende watermeloen en bruine suiker met volvette yoghurt in de zomer. 
  • In de herfst kun je pompoen met bruine suiker als scrub gebruiken om de dode huid te verwijderen. 
  • In de winter is havermout met banaan en honing heel lekker als verzachtende, vochtinbrengende crème. 

Voor alle maskers meng je heel eenvoudig 1 of 2 eetlepels van elk ingrediënt met elkaar tot ze de consistentie hebben van een smoothie.  Breng het daarna aan op je gezicht en laat het 5 minuten intrekken. Reinig je gezicht daarna met koel water.

8. Modelleer een bloemenmandala.

Mandala’s van bloemen zijn tijdelijke kunstwerken die kunnen dienen als prachtige lessen over de vergankelijkheid voor alle leeftijden. Als je er een wilt maken kun je beginnen met een wandeling in de natuur om bloemen, stokjes, gras, bladeren schelpen enzovoort te verzamelen. Kies een open plek om jouw kunstwerk te maken. In het zand of op een rustige plek. Een mandala is meestal rond, dus het kan helpen om te beginnen met het trekken van een cirkel in de aarde, die je kunt gebruiken als raamwerk. Versier de cirkel met jullie vondsten en laat het ontwerp dan uitwaaieren zover als je maar wilt. Als je kunstwerk klaar is laat je het liggen als een kleine gift voor de toevallige voorbijganger. (Vergeet niet om er een foto van te maken)! 

9. Maak een seizoenaltaar.

Een goede manier om de natuur te vereren. Spaar spullen uit de natuur en leg ze op een speciale plek in je kamer. Door de tijd heen ontstaat er een prachtige verzameling met bloemen, stenen of schelpen. Een reflectie van wat er buiten gebeurt. Je kunt dit niet verkeerd doen. Sommige mensen voegen etiketten toe of tonen speciale stukken per seizoen of per maand.

Veel plezier samen!