Hoe kun je jouw relatie laten meebewegen in jouw spirituele ontwikkeling.

Je kunt op veel verschillende manieren in aanraking komen met spiritualiteit in je relatie. Ook zijn er verschillende visies en routes om uit te kiezen. Ze zullen allemaal bestaan uit een vorm van zelfontwikkeling waarbij je vanuit zelfbewustzijn, integriteit, liefde, compassie, aanmoediging, vriendelijkheid en acceptatie gaat denken en leven.

Is het mogelijk om sterk te blijven in een relatie waarbij beiden op een ander ontwikkelingsniveau zitten in dit proces? Helemaal als een van de twee er helemaal niets mee te maken wil hebben kan het een grote uitdaging zijn om de communicatie goed te houden. Betekent jouw persoonlijke groei dat je zo liefdevol kunt zijn dat je iedereen in je leven accepteert, ongeacht zijn of haar invloed? Of betekent jouw toewijding aan je ontwikkeling dat je iemand uit je leven moet bannen?

Hoe omschrijf jij jouw spirituele ontwikkeling?

Let erop dat je eerlijk bent tegen jezelf en je partner. Als je jezelf beoordeeld als spiritueel beter ontwikkeld dan een ander kan dat inhouden dat je nog wat extra bewustwording nodig hebt. Alle bloemen in een tuin bloeien in hun eigen tijd. Betekent dat dat een tulp waardevoller is dan een roos, alleen omdat hij in het vroege voorjaar bloeit? De roos mag dan later bloeien, maar zal ook veel langer blijven staan in vergelijking tot een tulp.
Probeer eerlijk tegen jezelf te zijn. Beoordeel je een ander als minder ontwikkeld zodat jij jezelf als meer of beter kunt neerzetten? De dingen die jouw irriteren in een ander zijn spiegels voor de dingen waar jij nog extra werk te verzetten hebt.

Hoe zal jouw ontwikkeling eruit kunnen zien?

Eigenschappen van spiritueel bewuste mensen zijn:

  • Doelbewust handelen
  • Nieuwsgierig luisteren
  • Hebben een open instelling
  • Omarmen mogelijkheden
  • Zijn niet ego- gecentreerd
  • Beoordelen hun waarde niet aan de hand van hun financiële status.
  • Voelen zich verbonden met anderen
  • Zijn altruïstisch
  • Kiezen liefde boven angst

Word je bewust van je doelen

Denk na over waar jij je partner bij wilt betrekken en geef ze die mogelijkheid als een cadeau. Vaak denken mensen dat, alleen omdat iemand iets niet doet, ze het ook niet willen doen. Maar soms kan een ander iets (nog) niet. Bedenk dat alleen jouw uitnodiging al genoeg kan zijn.
Als je het gesprek aangaat met je partner over de dingen die je graag wilt delen, kun je tot de verrassende ontdekking komen dat jouw partner met een vergelijkbare ontwikkeling bezig is. Alleen op een andere manier. Er leiden meerdere wegen naar Rome. Als je het gesprek aangaat kun je verstelt staan van de route die jouw partner bewandeld. Misschien mediteer jij thuis in stilte en maakt jouw partner een meditatieve wandeling met de hond, zonder dat je dat van elkaar weet.

Wat als jouw partner er niets mee te maken wil hebben?

Het enige waar je zeker van kunt zijn is dat iedereen zal doorgaan met veranderen en groeien. Ga regelmatig met elkaar in gesprek over jullie relatie. Hoe gaat het met de ander? Komen jullie nog op de juiste manier met elkaar in contact? Een regelmatige controle van jullie

relatie geeft je de volgende voordelen:
Het maakt je bewust van wat jullie allebei belangrijk vinden.
Het opent een gesprek over de prioriteiten op alle gebieden van jullie relatie.
Het geeft jullie de mogelijkheid om te ontdekken waar overeenkomsten en verschillen zitten tussen jullie.
Het maakt je bewust van wat niet werkt in jullie relatie.
Je houdt zelfs de mogelijkheid open om uit elkaar te gaan. Geeft elkaar de vrijheid om te kiezen tussen samen zijn en een eigen pad kiezen.

Soms blijven mensen liever in een ongemakkelijke maar bekende situatie dan dat ze openstaan voor de mogelijkheden van het onbekende. Als er onenigheid ontstaat over de verschillende ontwikkelingen, kan het zijn dat jouw partner zich angstig voelt voor de mogelijkheid van jouw vertrek. Maar als het gedrag van jouw partner echt destructief is kan een relatiebreuk onvermijdelijk zijn.

Hoe ga je om met een neerwaartse spiraal van jouw partner, terwijl jij probeert vooruit te komen?

Elke relatie kent periodes van groei en periodes van problemen. Meestal zul je in een periode van veel problemen ontdekken dat je daarna allebei gegroeid bent.
Misschien krijg je soms het gevoel dat jouw partner als een molensteen om je nek hangt en jouw meetrekt in de negatieve spiraal. Op die momenten kun jij jouw partner tijdelijk dragen en tot steun zijn. Als jouw partner op andere momenten jouw op die manier kan dragen is er een zekere mate van evenwicht die bijzonder waardevol is voor jullie allebei. Het zou een soort eb en vloed beweging moeten zijn.

Als een persoon voortdurend moet dragen terwijl de ander zich laat meeliften, dan zou je hulp kunnen zoeken van vrienden of een mentor die jou daarbij kunnen ondersteunen. Onderzoek of je relatie weer tot bloei kan komen of dat het tijd is om je relatie te beëindigen. Bedenk dat iedereen in je leven komt met een bepaalde reden. Dit kan tijdelijk zijn of levenslang. Mocht het beëindigen van je relatie onvermijdelijk zijn bedenk dan dat dit ook kansen brengt voor een nieuw seizoen in je leven.

 

Hoe implementeer jij jouw persoonlijke ontwikkeling in je relatie?

 

 

Deel en inspireer anderen