Het was al een beetje voelbaar: de energie van de zomer maakte al plaats voor die van de herfst. Wat is het genieten om in deze tijd van het jaar door de bossen te struinen.

Overal hangen de Rozenbottels als oranje vitamine C-bommetjes te blinken om de dieren en ons de winter door te helpen. Het is waar: de natuur geeft ons altijd wat we nodig hebben. 

 

Een lekkere Rozenbottel chutney maken

Thuisgekomen verwerk je de rozenbottels tot chutney: hiervoor verwijder je eerst de steeltjes en kroonblaadjes, snijd de rozenbottels in 2 en haal de zaadjes en haartjes eruit. Laat vervolgens de rozenbottel stukjes in een bodempje water 10 minuutjes tot een kwartiertje zachtjes koken. Na 10 minuutjes tot een kwartiertje kun je de rozenbottels afgieten. Het vocht vang je op: bij 2 kopjes vocht voeg je 1 kopje witte wijnazijn toe.

Dit giet je vervolgens opnieuw bij de rozenbottels. Zet de bottels een 2e keer op het vuur, terwijl je suiker en naar eigen smaak appel, kaneel, kruidnagel, gember, pepertje, ui en/of look toevoegt. Ik laat de chutney nu zachtjes pruttelend inkoken. Daarna gaat het in steriele potjes. Houd je niet van chutney, dan kun je de rozenbottels ook tot confituur, gelei, siroop, wijn, wildsaus, fruitleer, enz. verwerken.

De haartjes wil je (zoals bij de chutney) verwijderen, omdat ze een stofje bevatten dat jeuk aan onze slijmvliezen (en huid) kan veroorzaken. Omdat we hier echter met moes in plaats van met stukjes werken, kun je het beste: de haartjes niet 1 voor 1 verwijderen, maar de moes later door een zeef duwen. Zaadjes en haartjes blijven dan automatisch achter.

Ja, je kunt rozenbottels ook drogen voor bv. thee, maar het vitamine C-gehalte in rozenbottels neemt bij h

et bewaren geleidelijk aan af.  Daarom zijn rozenbottels vruchten die je bij voorkeur vers gebruikt, vers verwerkt of in ieder geval niet langer dan een jaar bewaart.

De medicinale werking van Rozenbottel

Rozenbottels kunnen tot thee en tinctuur verwerkt worden. Ook van de zaden wordt vaak (afzonderlijk) thee en tinctuur gemaakt. Rozenbottelthee en -tinctuur leveren een bijzonder hoge dosis vitamine C en verschillende anti-oxidanten aan: ze peppen ons lichaam op bij vermoeidheid, helpen ons herstellen na ziekte, geven onze weerstand een boost en vertragen het ouderdomsproces.

Bovendien verhelpen ze bloedend tandvlees en tandvleesontstekingen ten gevolge van een tekort aan vitamine C.Een stofje in de rozenbottel (glycolipide) is erg effectief in het tot bedaren brengen van de ontstekingen bij artrose en artritis. Daarnaast werken de vruchtzuren en de pectines licht laxerend en de looistoffen tegen diarree.

Ook de spijsvertering wordt ondersteund: de maag wordt versterkt en de lever, gal en pancreas worden ondersteund. Vooral thee en tinctuur van de zaden werken urine(zuur)drijvend en als een echt tonicum voor de nieren: ze worden vaak gebruikt bij blaasontsteking en oedeem, om reuma, jicht en andere aandoeningen ten gevolge van te veel urinezuur te verlichten en om niergruis en nierstenen te voorkomen.

Rozenbottels bevatten een hoog gehalte looistoffen: een papje ervan werkt samentrekkend, bloedstelpend en wondgenezend bij wonden. Spoelen met de thee helpt bij bloedend tandvlees. Een huidmasker met het sap/de moes van rozenbottel verlicht droge huid. De olie uit de zaadjes voorkomt rimpels en verlicht droge huid en littekens.

Let even op…

De pitjes bevatten, zoals alle pitjes van vruchten uit de rozenfamilie, blauwzuur. Je mag er dus niet te veel van eten/gebruiken.

Wat er nog meer met Rozenbottel te weten valt

  • Je de bottels van alle rozen kunt gebruiken? Je hoeft de roos dus niet precies te kunnen determineren.
  • Rozenbottels soms pas na de 1e vorst geoogst worden, omdat ze dan zachter en makkelijker doorsnijdbaar zijn?
  • de hondsroos onze in het wild voorkomende roos is en een hele goede windbreker, terwijl de rimpelroos de roos met de grootste bloemen en sterkste geur is? De apothekersroos is dan weer de roos met de sterkst medicinale werking voor de huid, gevolgd door de damastroos.

Heb jij ook zo ’n stukje wilde natuur boordevol hondsrozen met bottels in de buurt? En geniet je daar ook zo met volle teugen van? Stuur ons er een foto van!

 

Bron: Aardebloesem. Een ruimte van waaruit je kunt leren op het ritme van de aarde en zelfvoorzienend te leven. www.aardebloesem.be

 

 

Deel en inspireer anderen