Koude winteravonden zijn uitermate geschikt om je behaaglijk op de bank te nestelen met een kop warme thee en een goed boek. Deze kruidenthee’s helpen ook bij vervelende winterkwaaltjes.

Tijm is een natuurlijk anti-bioticum en een goede hulp bij luchtwegklachten, zoals verkoudheid, hoesten en keelpijn.
Bereiding: Tijmthee bereid je door gewoon wat verse blaadjes, bloemen en takken tijm 5 minuten in kop heet water te laten trekken (ongeveer 5 gram per kopje)
Tijm heeft een vrij sterke smaak, laat dus dit niet te lang trekken

Vlierbloesem helpt ook goed bij luchtweginfecties en remt ontstekingen. Ook preventief te gebruiken als je een griep voelt opkomen, het versnelt de genezing.
Verse vlierbloesemthee maak je door de verse bloemschermen in een kop of pot heet water te laten trekken .

Ook Gember helpt griep en verkoudheid te bestrijden en heeft door zijn pittige smaak een verwarmend effect.
Bereiding: Snij ongeveer 1 cm gember in dunne reepjes en doe alles in een kop heet water. laat 5 minuten trekken.

Kamille verzacht en kalmeert je maag en darmen als deze door wintervirussen belaagd worden. Verlicht keelpijn en hoest.
Bereiding: 5 gram verse kamille per beker kokend water. laat 10 minuten trekken

Kruidenmix tegen verkoudheid: Vlierbloesem, pepermunt en duizendblad.
Bereiding: Meng deze kruiden in gelijke delen en voeg 3 theelepels hiervan toe aan een beker kokend water, laat 10 minuten trekken.

Kruidenmix tegen een winterdipje: Lavendel en pepermunt
Bereiding: Schep 3 theelepels van dit kruidenmengsel in een beker heet water en laat 10 minuten trekken.

En … zoet je thee met honing. Honing is goed voor de darmflora, bacterie werend en een prima anti-oxidant. En eventueel een schijfje citroen erbij voor de frisse smaak en de vitamine C.

Algemene richtlijnen voor het zetten van kruidenthee:
Het is beter om het theewater niet te laten koken, omdat sommige planten dan hun geneeskracht verliezen. Een temperatuur van 95 – 97 graden is beter. Laat de kruiden ongeveer 10 minuten trekken (tenzij anders vermeld of de smaak te sterk wordt), zodat ze de tijd krijgen om hun werkzame stof aan het water af te geven en dek de thee ook af, zodat de waardevolle eigenschappen niet met de damp verdwijnen
De hoeveelheid kruiden in bovenstaande recepten zijn gebaseerd op verse kruiden per kop. Maar je kunt natuurlijk ook prima gedroogde kruiden gebruiken, neem dan de helft van deze hoeveelheid.

Proost! Op je gezondheid 🙂