We hebben twee visualisatie-oefeningen voor je. Over bewust worden wat je denkt, voelt en handelt. Enjoy….

Voorbereiding:

Kies een rustige plaats uit waar je je prettig voelt en waar je niet gestoord kan worden. Ga gemakkelijk zitten of liggen, maak knellende kleding los en sluit je ogen. Zeg tegen jezelf dat je alle tijd van de wereld hebt en dat je je nu nergens druk om hoeft te maken.

Ontspannen:

Ontspan je lichaam van top tot teen. Ontspan eerst je tenen, voeten, enkels, kuiten, knieën, bovenbenen en bekken, laat ze helemaal zwaar worden. Ontspan vervolgens je buik, rug, borst, schouders, bovenarmen, ellebogen, onderarmen, pols, handen en vingers, laat ze eveneens helemaal zwaar worden. Ontspan ten slotte je nek, keel, achterhoofd, voorhoofd, ogen, wangen, lippen, kaken en de wortel van je tong, laat ze helemaal zwaar worden.

Neem er rustig de tijd voor om je helemaal te ontspannen. Laat alle lichaamsdelen zwaar en warm worden. Ga bij jezelf na hoe je lichaam aanvoelt. Mocht je nog ergens in je lichaam spanning voelen, ga daar dan met je aandacht naartoe, kruip als het ware in de spanning en voel hoe deze langzaam helemaal oplost. Geniet van dit heerlijke ontspannen gevoel, je hoeft je nergens meer druk om te maken.

Visualisatie-oefening 1:

Je bewust worden van hoe je denkt, voelt en handelt.

Richt je op het punt tussen en vlak boven je ogen: stel je voor dat je naar dit punt kijkt vanaf een afstand erachter, zoals je in de bioscoop naar het scherm kijkt. Visualiseer niet door met je ogen te bewegen of ze dicht te knijpen, roep het beeld gewoon op in je geest.

Zie jezelf in de situatie waarin je een probleem ervaart. Probeer ook waar te nemen welke geluiden erbij horen, welke kleuren en geuren er zijn en hoe de situatie aanvoelt. Laat nu de gebeurtenis voor je geestesoog afspelen alsof het iemand anders overkomt. Let op de gedachten die je denkt, op hoe je je voelt en hoe je reageert op de situatie. Let op je houding, je gezichtsuitdrukking en je intonatie. Zie waar het fout gaat, zonder te oordelen of jezelf te veroordelen: stel je oordeel uit tot na de visualisatie.

Je kunt de film een paar keer afspelen om je gedachten, emoties en gedrag goed in kaart te brengen. Hierbij kun je het beeld manipuleren door het beeld te vergroten of te verkleinen en in te zoomen op bijvoorbeeld je gedachten, emoties, gedrag, gezichtsuitdrukking of houding. Je kunt het beeld stilzetten en kleuren en objecten toevoegen of weghalen, afhankelijk van wat je precies wil weten.

Visualisatie-oefening 2:

Veranderingen versnellen en vergemakkelijken.

Bedenk voordat je begint met de visualisatie welke verandering je in je leven wil doorvoeren, welke manier van denken, voelen en handelen daarvoor nodig zijn en hoe je je voelt als je dit bereikt hebt. Richt je op het punt tussen en vlak boven je ogen: stel je voor dat je naar dit punt kijkt vanaf een afstand erachter, zoals je in de bioscoop naar het scherm kijkt. Visualiseer niet door met je ogen te bewegen of ze dicht te knijpen, roep het beeld gewoon op in je geest.

Zie jezelf in de situatie waarin je de verandering door wil voeren. Probeer ook waar te nemen welke geluiden erbij horen, welke kleuren en geuren er zijn en hoe de situatie aanvoelt. Laat nu de gebeurtenis voor je geestesoog afspelen en bevries het beeld nét voordat je in je oude manier van denken, voelen en handelen terug zou vallen. Zeg in gedachten STOP! tegen jezelf. Manipuleer nu de film door het oude gedrag te vervangen door je nieuwe manier van denken, voelen en handelen. Doe dit in slow-motion. Vertraag al je handelingen en neem ze één voor één goed in je op. Voel ten slotte hoe het voor je is om je doel bereikt te hebben.

Je kunt de film een paar keer afspelen vanaf STOP!, zodat je vertrouwd raakt met je nieuwe manier van denken, voelen en handelen. Herhaal deze techniek het liefst dagelijks tot je het nieuwe gedrag in je dagelijks leven automatisch toepast.

Afronding:

Span je spieren één voor één aan. Begin bij je tenen en werk langzaam naar boven tot je gezichtsspieren. Doe je ogen open en rek je flink uit. Als je ligt, kom dan langzaam overeind en blijf nog even rustig zitten tot je lichaam vanzelf aangeeft dat het wil bewegen. Je kunt alle ervaringen en inzichten die je hebt verkregen bij je houden, zodat je er de komende tijd je voordeel mee kan doen.

Hoe vond je het om te doen?