Je kent ze wel, van die mensen waar je meteen moeite mee hebt. Het klikt niet, je begrijpt elkaar niet, maar toch moet je met elkaar omgaan. Mantra’s om goed om te gaan met moeilijke mensen.

Ieder mens kan nukkig zijn, gevoelig, irrationeel of egoïstisch. Hoe verlicht je ook bent. Dat komt omdat je mens bent en onderhevig aan het mens zijn. Je wilt optimistisch en tegelijkertijd realistisch zijn. Hier zijn een paar mantra’s die zowel bevestigend werken als bevredigend. Gebruik ze als je te maken hebt met mensen die jou de grond in drukken en je een rotgevoel geven.

  • Mensen zijn soms hufters, maar hou toch maar van ze. Dit is een genezende mantra voor je ziel. Bevestiging, ja het zijn hufters, maar ieder mens is liefde waardig. Herhaal dit (ieder mens is liefde waardig) en na een tijdje verdwijnt je rotgevoel.
  • Reinig mijn energie. Zeker als het om kleine irritaties gaat. Zeg dan: ik reinig de energie zodat het mij niet raakt. Stel jezelf voor dat de reiniging diep in je begint en uitdijt. Het wordt een scherm dat de negatieve energie van de ander niet binnenlaat.
  • Ik adem in en adem liefdevol uit. Zeker als je op ontploffen staat is deze mantra sterk. Het wijst de ander op zijn of haar gebrek aan liefde en leert ze dat hun negativiteit van je afglijdt. Probeer het maar eens, het werkt als een spiegel. Vertrouw erop.
  •  R** alsjeblieft liefdevol op. Je kunt dit in jezelf zeggen maar hardop mag natuurlijk ook. De ander zal meteen begrijpen wat je bedoelt want je reflecteert zijn gedrag van negativiteit met een liefdevolle draai.
  • Woooosaaaahhhhh… Je kent het lang aangehouden Ohm van je meditatie. Het geeft rust en is zacht en geruststellend. Woooosaaaahhhhh is vergelijkbaar maar heeft een ander effect, het maakt ruimte als je je geduld begint te verliezen. Het is de uitlaatklep voor je ziel dus strek je armen en handen erbij. En laat het volledig gaan! Denk aan het openen van een frisdrank fles, de druk die eraf gaat maakt een vergelijkbaar geluid. Dit is het loslaten.

Succes met al die mensen die je irriteren!