Een van de meest voorkomende vragen die mensen stellen zijn: ”Hoe vind ik mijn levensdoel?” Het korte antwoord is, door de weg te volgen die jou het meeste plezier geeft.

Wat houdt dat in? Je vindt de route die jou het meeste plezier geeft door te identificeren wat jou gelukkig maakt. Wanneer voel je je levend? Wat maakt jou blij?

Je hoeft het einde van jouw reis niet te kennen. Je hoeft alleen maar de volgende stap te zetten.

Een plezier route kan bijvoorbeeld de mogelijkheid bevatten om jezelf op een creatieve manier te uiten. Neem een stap per keer en de volgende stap zal zich aandienen als de tijd daar rijp voor is. Velen zitten vast in een leven dat ze leiden omdat het veilig en vertrouwd aanvoelt. Ze zijn bang voor het onbekende en om te falen. Maar het is mogelijk om langzamerhand meer ruimte in te bouwen voor jouw droomleven. Als je probeert om jouw levensdoel te vinden neem dan een stap terug. Begin bij de eerste stap en misschien leer je dingen over jezelf die je nooit geweten hebt.

Hier zijn een aantal vragen om je een beetje op weg te helpen.

1. Wat zorgt ervoor dat je je levend, vervuld en in het moment aanwezig voelt?

Waar houd je van? Wanneer zit jij vol zelfvertrouwen? Stel jezelf deze vragen en probeer je de antwoorden in te beelden. Misschien zie je jezelf in een eigen atelier? Of ben je buiten met je geliefden om je heen? Lig je lui dat ene nieuwe boek te lezen? Deze uitingen van jouw vreugde zijn hints voor jouw ideale leven. Ontdek welke vreugde betekenisvol is voor je. Denk ook aan dingen waar je goed in bent, maar wat je zo vanzelfsprekend vindt dat je het vergeet te waarderen.

2. Welke worsteling kan jij aan? En wat gaat je (voorlopig) te ver?

Niets is alleen maar plezierig. Om je ideale leven te bereiken zal je je mouwen moeten opstropen en aan het werk gaan. Het zal een worsteling zijn, je zult verdriet ervaren, dingen moeten loslaten en jezelf nieuwe vaardigheden moeten eigen maken. Welk gevecht kan jij aan? Je zult altijd een overgangsfase door moeten. Ongeacht hoe jouw ideale leven eruit ziet. Zelfs als je al aan het veranderen bent, zal je toch nieuwe obstakels moeten blijven overwinnen. Dat wordt leven genoemd.

Om jouw droomleven te bereiken zal je jezelf moeten afvragen welke obstakels je zult tegenkomen. Kun je die aan? Ben je bereid om voor jouw doel te vechten? Welke opbrengst is deze investering waard? Het vermogen om jouw droomleven te bereiken, is afhankelijk van jouw bereidheid om erin te investeren.

3. Op welke momenten verloor jij als kind je gevoel voor tijd?

Als kind had je waarschijnlijk hobby’s waar je je helemaal in kon verliezen. Was dat het schrijven van verhalen, tekenen, of speelde jij hele middagen buiten? Je bent niet bezig om iets te bewijzen, maar bent wel bereid om een straf te riskeren omdat je te laat thuis komt, of omdat je je kleren hebt vuil gemaakt of iets dergelijks. Als je ouder wordt zullen de verantwoordelijkheden van het leven deze bezigheden overschaduwen. Onder de sociale en professionele druk verdwijnen jouw passies langzaam naar de achtergrond. Bedenk welke passies jij had als kind en vind de ruimte om deze bezigheden weer eens op te pakken.

4. Waar drijven jouw gedachten heen als ze even niet door zorgen worden beheerst?

We maken ons veel zorgen, ook over heel veel dingen waar we geen controle over hebben. We zitten in over wat zou kunnen gebeuren en over dingen die al gebeurd zijn. Angst werkt verlangend. Het weerhoudt ons ervan om vooruit te komen en van plezier maken. Soms, als we uitgeput zijn van het zorgen maken hebben we geen keus dan om ermee te stoppen. Op die momenten neemt je brein en korte pauze. Op die momenten drijven je gedachten naar vrolijke fantasieën en mogelijkheden. Als je dit opmerkt onthoudt dan waar je gedachten heen drijven. Droom jij van verre wereldreizen of schrijf jij verhalen over jouw verhalen? Droom je ervan om anderen te helpen of om gezonde recepten in een kookboek te verzamelen? Deze ingevingen zijn inspiraties vanuit het hart. Vertrouw daarop.

5. Wat is jouw grootste angst?

Ik praat niet over je angst voor spinnen of om in het openbaar te spreken. Ik bedoel de diepgewortelde angsten die elke keuze die je maakt beïnvloeden. (zelfs de onderbewuste keuzes). De meesten van ons zijn bang voor het onbekende, maar als je de diepere lagen van deze angst bekijkt ontdek je dat het onbekende gelijk staat aan het leven van een niet vervuld leven. Als jouw angst gelijk staat aan het niet leven van je volle potentieel, overlijden voor je alles hebt gedaan wat je wilt, ontdek je een belangrijke motivatie om jouw levensdoel het belangrijkste in je leven te maken. Vind jouw diepste angst en reken ermee af. Ongeacht wat het is. Als je dat niet doet wordt jouw grootste angst vanzelf waarheid.