Wat is nu eigenlijk lichter leven en waar komt het vandaan? Voormalig bouwdirecteur Robert Bridgeman ontwikkelde na een aantal persoonlijke crisis een manier van leven die hij uiteindelijk als coachingsvisie inzet om anderen te helpen. Van deze visie is het boek: “Start vandaag met lichter leven” geschreven.

Tijdens zijn zoektocht probeerde hij 33 religies, mystieke tradities en methoden. Hij combineerde het beste van deze visies en combineerde deze tot de Bridgeman Methode. 

Praktische uitvoering

Het gaat vaak meer om een levensinstelling en mentaliteit, dan om een verandering van omgeving of omstandigheden. Soms zijn teveel drukke activiteiten contraproductief. Hoe meer je voor elkaar probeert te krijgen, hoe minder er lukt. Regelmatig een rustmoment inlassen kan dan helpen om de dingen die je doet met meer aandacht te doen. Hierdoor wordt wat je doet effectiever en je haalt er meer voldoening uit.

Door uit te gaan van overvloed, behoefte aan erkenning los te laten en door de behoefte aan controle los ontdek je dat er meestal vanzelf oplossingen komen voor je problemen. Je leert leven vanuit vertrouwen in plaats van uit angst. De visie gaat ervan uit dat er dan vanzelf voldoende middelen tot je beschikking komen. Zelfs dat het de manier is om langzamerhand meer overvloed te hebben dan je je zelf had kunnen voorstellen. 

Tips passend bij lichter leven:

 1. Doe zoveel mogelijk de dingen waar jij blij van wordt.
 2. Vertraag je leeftempo en schrap het teveel aan activiteiten in je agenda. Minder is Meer!
 3. Ruim je rommel op! In jezelf, je contacten en je omgeving.
 4. Rek je lichaam uit als je wakker wordt – net als dieren in de natuur.
 5. Laat je lijf elke dag uit, als het even kan in de natuur – je lichaam vraagt elke dag om beweging en geeft daarvoor energie terug.
 6. Weet dat je slechts 50% van de waarheid hebt. De andere helft is voor de ander.
 7. Zorg goed voor jezelf. Daar profiteren anderen ook weer van.
 8. Geef je eigen leven vorm voordat anderen dat doen. Je hebt altijd een keuze!
 9. Eet zoveel mogelijk natuurvoeding en weet wat er in zit. Lees de etiketten!
 10. Vergeef jezelf en leef verder. Anderen dumpen soms hun ”eigen gevoelsvuilnis” uit onmacht bij jou.
 11. Dit leven is geen generale repetitie. Leef je lichtste leven NU.

Ben je geïnteresseerd in de Bridgeman Methode en wil je er graag meer over weten? Dan kun je hier het boek van Robert Bridgeman bestellen.