De kruidenspiraal is een handige manier om zon, water en wind optimaal te benutten. Het ziet er leuk uit en je kweekt gelijk een handige kruidenvoorraad die je kunt gebruiken voor lekkere, gezonde en voedzame maaltijden.

Een kruidenspiraal wordt zo ontworpen dat elke plant de juiste hoeveelheid water en zon vangt. Kruiden die een droge bodem nodig hebben, maar tegen veel zon kunnen, staan bovenop. Meer naar onder staan kruiden die wat meer vocht nodig hebben om goed te gedijen, en onderaan, misschien zelfs met de voeten in het water, staan kruiden die extra veel water nodig hebben. Als het echt een goede cirkel is houden de stenen en de aarde het water vast en gedijen de planten ook bij een langere periode van droogte.

Het regenwater trekt vanzelf in de bodem zodat de planten de voor hen benodigde hoeveelheid water krijgen. Bij langere droogte kan het nodig zijn om eens wat extra water te geven. Sommige mensen plaatsen een sproeier in de top zodat daar makkelijk regelmatig gesproeid kan worden. Maar je kunt natuurlijk prima handmatig water geven. Besproei de top met water zodat het water vanzelf zijn weg kan vinden.

Het beste is dat de aarde in de cirkel zo vlak mogelijk ligt. Hierdoor kan het water het beste de grond in trekken. Een voorbeeld van kruiden die goed in de spiraal passen zijn: Rozemarijn, lavendel en kamille. Deze planten doen het goed op een drogere grond en kunnen daarom het beste bovenaan gezet worden.
Bieslook houdt van veel vocht en kan daarom beter onderin staan. Peterselie en tijm willen wel een plaatsje in het midden terwijl watermunt graag natte voeten heeft. Je kunt hiervoor een geul aan de buitenrand van de spiraal graven.

Niet alle soorten kruiden doen het goed op een spiraal. Snel groeiende soorten, zoals lavas en rabarber doen het beter naast de spiraal. Ook munt hoort niet thuis op een spiraal omdat deze snel gaat woekeren. Om alle kruiden een optimale plek te geven is het belangrijk om de planten regelmatig te snoeien. Maar dat is natuurlijk net wat je nodig had voor je avondmaaltijd.

Enthousiast geworden?
Een stap voor stap handleiding voor het aanleggen van een kruidenspiraal vind je hier:
hoe-maak-je-een-kruidenspiraal.pdf