Op zoek naar de groenste kerstboom? Koop er een bij een lokale boer en herplant hem na de feestdagen in je eigen tuin of adopteer er een!
Qua duurzaamheid is de aanschaf van een verse levende boom mét kluit, die na de kerst ook nog een leven krijgt, de beste optie. Geef je boom dus na de feestdagen een mooi plekje in je tuin.
Het is ook leuk én leerzaam, zeker als je nog jonge kinderen hebt, om het hele jaar door je kerstboompje liefdevol te verzorgen en hem jaar na jaar te zien groeien. En met een beetje geluk kan hij misschien wel een aantal jaren tijdens de kerstdagen in jouw huiskamer staan.
Teveel gedoe? of geen tuin of ruimte voor een kerstboom, adopteer er dan een!
In het hele land zijn speciale uitgiftepunten, waar je een biologische gekweekte kerstboom kunt ophalen en die je na de kerst weer terugbrengt. Op de kwekerij worden ze dan het hele jaar door verder verzorgd, zonder kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen. In december kun je hier je eigen boompje weer ophalen.
Helaas nog niet op grote schaal verkrijgbaar. Dus kijk even op http://www.adopteereenkerstboom.nl/ of er een uitgiftepunt bij jou in de buurt is.
De kerstboomdagen van Staatsbosbeheer
Een ander milieuvriendelijk en leuk initiatief zijn de zogenaamde ‘kerstboomdagen’ van Staatsbosbeheer. In speciale, door de boswachter aangewezen, natuurgebieden, mag je die dag zelf een boom uitzoeken en zagen of uitgraven.
Deze bomen zouden anders worden gerooid, dus in die zin kost het de natuur geen bomen. Vaak onder het genot van koek en zopie en een knapperend vuurtje. Dus ook warm aanbevolen als familie-uitje in deze tijd van het jaar. Meer informatie vind je op https://www.staatsbosbeheer.nl/
Meer tips voor een ‘groene’ kerstboom:
Tip 1: Kies lokaal.
Koop het liefst een lokaal geteelde kerstboom.
Tip: 2: Reisafstand
Denk bij aanschaf aan de reisafstand van de boom. Zijn de bomen geïmporteerd (kerstbomen worden vaak uit Scandinavië en soms zelfs vanuit China ingevoerd) of reis jij naar de andere kant van het land om je bio-boom in huis te krijgen?
Tip 3: Herplant je boom!
Wil je je boom na de kerst herplanten, houd hier dan rekening mee. Hoe verser de boom en hoe meer wortelkluit des te meer levenskracht en kans dat de boom ook in jouw tuin aanslaat. Geïmporteerde bomen zijn vaak al weken eerder uit de grond gehaald en worden hier vervolgens als zijnde vers verkocht.
Tip 4: Boom huren
Er zijn ook bedrijven die (niet biologische) kerstbomen verhuren, soms met statiegeld en/of herplantgarantie
Tip 5: Groenafval
Als je boom niet herplant wordt, kan deze met het groenafval mee.
Tip 6: Versnipperen en composteren
In sommige gemeenten worden in het begin van het nieuwe jaar de afgedankte kerstbomen ingezameld en traditioneel verbrand. Dit is niet echt milieuvriendelijk. Beter is het om de bomen te versnipperen en te composteren.
Tip 7: Neem een kunstboom
Ga je toch voor een plastic boom, zorg er dan voor dat je deze meerdere jaren achtereen gebruikt om de milieubelasting te verminderen. Uit diverse onderzoeken blijkt dat wanneer je 10 jaar lang een gekapte boom koopt om hem na de kerst weg te gooien, een kunstkerstboom een milieuvriendelijker alternatief is.
Fijne kerst!