8 Maart is het Internationale Vrouwendag. Het thema voor dit jaar is Vrijheid.

Herdenk de eerste vrouwenstaking tijdens de Internationale Vrouwendag.

8 maart 1908, een gedenkwaardige dag. De eerste vrouwenstaking in New York vormde het begin van de emancipatie van vrouwen en was de start van de strijd tegen vrouwendiscriminatie. Op 8 maart 1917 kwamen in St. Petersburg veel vrouwen massaal in opstand tegen het voedseltekort en de verschrikkingen van de oorlog.
Clara Zetkin heeft de internationale Vrouwendag voor het eerst uitgeroepen op de internationale vrouwenconferentie in Kopenhagen in 1910. Pas in 1922 werd 8 maart gekozen als vaste datum.

De internationale vrouwendag staat elk jaar in het teken van strijdbaarheid en het gevoel van solidariteit van vrouwen overal ter wereld. Feiten en getallen tonen aan dat vrouwen nog steeds een minderheidsgroep vormen. Het blijft daarom erg belangrijk dat er aandacht is voor de rechten van vrouwen over de hele wereld. De thema’s van de vrouwendag gaan dan ook over economische zelfstandigheid, empowerment, seksueel geweld, zorg en arbeid, discriminatie en racisme.

De plaats van de vrouw in de maatschappij kan worden verbeterd als vrouwen elkaar blijven steunen. De samenwerking van vrouwen breidt zich steeds verder uit. Er ontstaan steeds meer en grotere groepen van vrouwen die elkaar ondersteunen. De kracht van vrouwen die met elkaar verbinding zoeken is oeroud. Deze bijzondere kracht wordt herontdekt en steeds vaker doelbewust en zichtbaar aangewend tegen onderdrukking, vrouwonvriendelijke gewoonten en maatschappelijke regels. Bekendheid en de onderlinge herkenning is van grote invloed op de draagkracht van vrouwen. Dat is waar de internationale vrouwendag voor staat.

Het thema van 2020: Vrijheid

Het zal niemand verrassen dat voor 2020 het thema ‘Vrijheid’ is geworden.
Het is 75 jaar geleden dat Nederland bevrijd werd; de Tweede Wereldoorlog was daarmee ten einde.
Vrijheid. Niet voor iedereen vanzelfsprekend. Hoeveel meisjes en vrouwen leven niet in vrijheid?
Vrouwenbesnijdenissen, gedwongen in huis blijven, huiselijk geweld, straatintimidatie; het zijn allemaal zaken die onze vrijheid ernstig beperken.

Het is niet voor niets dat deze onderwerpen opgenomen zijn in de Sustainable Development Goals.
Aan de andere kant mogen wij vrijheid vieren. Wij mogen vieren dat wij in Nederland vrijheid kennen.
Vrijheid van wonen, beleven, bewegen, werken en natuurlijk vrijheid van meningsuiting.
Belangrijke zaken die maken dat we ons vrij kunnen en mogen voelen.
Vrijheid: anno 2020.

Wat betekent vrijheid voor jou?

 

Op de internationale vrouwendag worden er door het hele land activiteiten georganiseerd. Op deze site kun je meer informatie vinden over het vieren van vrouwendag in jouw woonplaats: www.internationale-vrouwendag.nl