Een verpleegkundige in de palliatieve zorg heeft gedurende 6 jaar mensen begeleid tijdens het stervensproces.

Zij heeft opgeschreven waar deze mensen het meeste spijt van hadden. Een indrukwekkend overzicht met stof tot nadenken.

 

Gedurende de 6 jaar dat deze verpleegkundige mensen begeleidde tijdens hun stervensproces sprak zij veel mensen over spijt en ‘had ik het achteraf maar anders gedaan’.

Hoewel ieders verhaal natuurlijk uniek was kwam een aantal punten met grote regelmaat voorbij, als een universeel gegeven. Wij kunnen daar wat van leren en mogelijk ons leven verbeteren door deze indrukwekkende levenslessen tot ons te nemen.

“Ik wilde dat ik meer liefde had gegeven aan de mensen die het meest belangrijk waren.”

Veel mensen gaven aan spijt te hebben van hun halsstarrigheid en koppigheid. Ze hadden meer liefde, compassie en begrip moeten tonen aan de mensen die belangrijk waren in hun leven. Ze hadden vaker ‘ik hou van je’ moeten zeggen. Neem wat tijd voor een telefoontje, een kaartje of een brief aan iemand waar je van houdt. Het zal hun goed doen en jou ook!

“Ik wilde dat ik een betere partner, ouder of kind was geweest.”

Mensen nemen hun familie te makkelijk voor lief. Maar zij zijn het die dag en nacht aan je bed zitten wanneer je ziek wordt. En zij zijn het waarschijnlijkst om op terug te vallen wanneer het nodig is. Bedank ze en wees dankbaar.

“Ik wilde dat ik minder tijd had gespendeerd aan werken.”

Veel mensen hadden lang en hard gewerkt gedurende hun leven. Een verkoper ging iedere maand drie weken op reis terwijl zijn kleine dochter opgroeide. Hoewel zij alles kreeg wat ze wilde, hadden ze in de basis iets gemist.

De verkoper heeft zichzelf nooit vergeven dat hij werk belangrijker maakte. Vergeet niet dat je altijd kunt kiezen en dat je niet verplicht bent extra taken aan te nemen als dit ten koste gaat van je familietijd.

“Ik wilde dat ik meer risico had genomen.”

Veel mensen gaven aan dat hun angst om te falen hun weerhield van het nemen van risico’s. Ze gaven aan waarschijnlijk een voller en rijker leven te hebben gekregen als ze het wel hadden gedaan. Een man van dik in de 60 begreep dat hij niet lang meer te leven had en nam de beslissing zijn grootste wens uit te laten komen.

Hij sprong uit een vliegtuig en maakte zijn vrije val. Het plezier en het gevoel van vrijheid wat hij ervoer deed hem spijt hebben van het feit dat hij er zo lang over had gedaan om het te doen. Maak een bucket list voor jezelf en voer het uit! Geniet zolang het kan!

“Ik wilde dat ik gelukkiger was geweest en meer had genoten van het leven.”

De meeste mensen hadden spijt van het piekeren over en zich zorgen maken om zaken waar ze geen invloed op hadden. Ze wilden dat ze daarvoor in de plaats hadden genoten van het leven. Maak daarom elke dag tijd voor iets leuks!

“Ik wilde dat ik mijn eigen leven had geleefd”.

Veel mensen passen zich aan aan de normen en waarden en verwachtingen van anderen. Maar jij bent de enige die echt weet wat goed is voor jou. Sta open voor de eindeloze mogelijkheden en laat je niet afleiden door de mening van anderen.

“Ik wilde dat ik beter voor mezelf had gezorgd”.

De meeste mensen hadden spijt van hun slechte zorg voor zichzelf. Meer aandacht voor je lichaam, je welbevinden, je ziel is hier de boodschap. Maak tijd voor een wandeling, een dutje of je dagelijkse meditatie

“Ik wilde dat ik meer voor anderen had gedaan.”

Veel mensen gaven pas op hun sterfbed geld of goederen aan die doelen waar zij een stempel konden drukken op het geluk van anderen. Echter voelde dat voor hun als een wanhoopsdaad. Maak nu wat tijd vrij om jouw goede doel te steunen, om voor anderen iets te betekenen.

“Ik wilde dat ik betekenisvoller werk had gehad.”

Veel mensen gaven aan eigenlijk alleen maar gewerkt te hebben om de rekeningen te betalen. En meestal was het geen leuk, fijn of bevredigend werk. Dus krijg je de kans om je droombaan te gaan doen? Doe het dan! Weet je wat jouw passie heeft? Creëer daar je werk omheen.

Indrukwekkend niet waar? Zet je leven in perspectief en neem deze punten ter harte.

 

Boek: Als ik het leven over mocht doen – Bronnie Ware

Deel en inspireer anderen